Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Cenu V. Havla získal uvězněný Ázerbájdžánec

Cenu V. Havla získal uvězněný Ázerbájdžánec
Azerský ochránce lidských práv Anar Mammadli | zdroj: Člověk v tísni

Cena Václava Havla byla letos udělena azerskému lidskoprávnímu ochránci Anaru Mammadlimu, který ji ovšem převzít nemohl, neboť je ve vězení. Letos v květnu byl odsouzen na pět a půl roku za mřížemi. Ocenění tak za něj převzal jeho otec. 

Vyhlášení vítěze se konalo ve Štrasburku na Parlamentním shromáždění Rady Evropy.

Mammadli založil a předsedá organizaci, která se specializuje na parlamentní volby v jeho vlasti, které po rozpadu Sovětského svazu patřilo k nejzkorumpovanějším státům postsovětského bloku. Na volby dohlíželo jeho Centrum pro monitorování voleb a demokracie od roku 2001.

Na konci loňského roku byl Mammadli zatčen a následně obviněn z daňových úniků a volebních podvodů, kterých se měl dopouštět prostřednictvím své organizace.

"Rád bych vám jeho jménem poděkoval a vyjádřil vděčnost za udělení této ceny," prohlásil na slavnostní ceremonii ve Štrasburku Anarův otec. Rodina vězněného Ázerbájdžánce doufá, že mu cena dodá morální sílu a psychicky podpoří i ostatní azerské politické vězně.

Cenu Václava Havla uděluje Rada Evropy s podporou Knihovny Václava Havla a Nadace Charty 77. Loni byla udělena běloruskému disidentovi Alesi Bjaljackému. Ani on si ji tehdy osobně nepřevzal, protože byl zrovna ve vězení. V současné době je už ale na svobodě. 

Zdroje: