Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Bývalý šéf ÚSTRu Herman prý nejspíš bude kandidovat za lidovce. Už vstoupil do strany

Bývalý šéf ÚSTRu Herman prý nejspíš bude kandidovat za lidovce. Už vstoupil do strany
Daniel Herman | zdroj: Mediafax

Odvolaný ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniel Herman přechází do aktivní politiky. Podle informací ČTK se stal členem KDU-ČSL a hodlá za lidovce zřejmě kandidovat ve volbách.

Odvolání Daniela Hermana z čela ÚSTR vyvolalo bouři, hlavně mezi ODS a ČSSD. Občanští demokraté totiž tvrdili, že Herman byl odvolaný na popud radních, kteří jsou nějakým způsobem spojeni s ČSSD. Nyní se podle mluvčí KDU-ČSL Alexandry Alvarové stal členem strany a zřejmě za ni bude kandidovat ve volbách.

Více informací sdělí předseda lidovců Pavel Bělobrádek v pátek na tiskové konferenci. Nyní nechce nic specifikovat, uvedl pro iDnes.cz.

Sám Bělobrádek byl v polovině dubna přítomen na brífinku po odvolání Hermana. „Nebylo to standardní odvolání, proto jsem byl pana Hermana podpořit,“ vysvětlil tehdy ParlamentnímListům.cz. Případnou politickou motivaci Hermanova odvolání nechtěl příliš hodnotit. „Říkali to lidi, kteří s tím ústavem žijí mnoho měsíců, někteří dokonce let,“ potvrdil ji ale nepřímo.

Zdroje: