Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Byl zfetovaný, nebo má mozek v háji. Okamura udeřil na ministra a přidal něco navíc

Byl zfetovaný, nebo má mozek v háji. Okamura udeřil na ministra a přidal něco navíc
zdroj: Profimedia

Senátor Tomio Okamura, jehož politické hnutí se stalo jednou z obětí povodní, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz ostře kritizoval šéfa Povodí Labe za výstup v ČT, nastínil své budoucí plány a vrátil se též k prezidentským volbám. Stále prý nedostal zpět petiční archy s podpisy občanů pod svou kandidaturou. "Jednoho dne zjistíme, kdo a možná i proč lhal a manipuloval s volbami," doufá politik a byznysmen.

Když bylo zaplaveno sídlo Vašeho hnutí Úsvit přímé demokracie, psal jste o selhání státních orgánů a pražského magistrátu. Jak se podle Vás stát vyrovnává s následky povodní?

Spoustu majetku šlo zachránit po včasném varování. Nemám a zatím nikdo asi nemá kompletní informace o činnosti státních složek během povodní a po povodních. Jasné je jedno, že za miliardy vynaložené na ochranu obcí a měst po povodních před deseti lety jsme mohli mít ochranu bezpečnější. Jednoznačné je, že selhal systém varování. Ted jsem dostal informaci o superpočítači za cca 70 milionů korun - psala o něm i média - který měl umět varovat před povodněmi - lidově řečeno 70 mega je v trapu a předpověď povodně v rozumném čase nikde.

Spousty majetku šlo zachránit, kdyby přišlo včasné varování. Neplatí taky výmluvy o přehradách, které nelze preventivně vypouštět, protože jsou zásobárny vody - pokud mam předpověď, že bude týden pršet, tak musím vypouštět.

 

Ministr Kalousek během minulého "povodňového" týdne zaznamenal aféru s nepovedeným vystoupením v médiích po dvou panácích, prezidenta Zemana kritizovala média za žert o utopených novinářích. Co si myslíte o obou těchto záležitostech?

Nepatřím k fanouškům pana ministra, ale i kdyby si dal večer po práci sto panáků a pak tím v televizi bavil veřejnost, je to sice ostuda, ale nic, co by nás ohrožovalo tak jako jeho jiné kroky či postoje ve veřejných funkcích. Za zmínku spíš stojí blábolení a zjevná neschopnost generálního ředitele Povodí Labe v ČT24. Tento pán, kterého do funkce jmenoval pan ministr Bendl, musel být buď nafetovaný, nebo má poškozený mozek. Nebyl schopen odpovědět na jedinou otázku týkající se jeho povodí a to v čase tak obrovského ohrožení.

 

Zdroje: