Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Brněnský tramvaják promluvil: Bojím se chodit do práce. Vytahují na mě nůž

Brněnský tramvaják promluvil: Bojím se chodit do práce. Vytahují na mě nůž
zdroj: Profimedia

Poškrábaná okna, posprejované sedačky, poleptaný interiér, tak běžně vypadají tramvaje projíždějícím Brnem. Dopravní podnik města Brno zaplatil loni za vandalismus brněnských cestujících 4,8 miliónů korun českých. Vozidla mají poničený interiér, neméně žalostný je i pohled zvenčí. Dopravní podnik města je bezradný a svých cestujících se začal ptát, zda-li má vůbec smysl poničená vozidla stále opravovat.

V tramvajích se lidé mohou nyní setkat se samolepkou, která je umístěná na poničených oknech a provokativně se ptá: “Výměna tohoto okna stojí 5 tisíc korun českých. Má vůbec smysl toto okno vyměnit?"

Tisková mluvčí Dopravního podniku města Brna Linda Škrancová uznává, že otázka má vyvolat spíše diskuzi a výměnu oken ve skutečnosti neplánují: “Výměna oken nemá smysl. Cílem bylo vyprovokovat diskuzi a zjistit, jak se lidé, především mladí lidé, kteří nejčastěji stojí za vandalismem, staví k této problematice. Diskuzi se nám podařilo centralizovat na stránky faceboku Dopravního podniku města Brno, protože jsme jej považovali za komunikační kanál především pro mladé. Od spuštění kampaně vzrostl počet fanoušků na faceboku o 25 až 30%, takže se domníváme, že letáčky skutečně splnily účel a zájem vzbudily,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Škrancová.