Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Brazílie volí hlavu státu, favoritkou je současná prezidentka Dilma Rousseffová

Brazílie volí hlavu státu, favoritkou je současná prezidentka Dilma Rousseffová
Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová (vlevo) a její vyzyvatelka Marina Silvaová | zdroj: Isifa.com

V Brazílii začalo v neděli první kolo prezidentských a parlamentních voleb. Největší pozornost přitahuje dosavadní socialistická prezidentka Dilma Rousseffová, která má velkou šanci mandát obhájit.

Dilmu Roussefovou si před čtyřmi lety do úřadu vybral extrémně populární prezident Lula da Silva, který zavedl v zemi řadu sociálních reforem a nastartoval ekonomický růst. Rousseffová byla kdysi ministryní energetiky a později šéfkou jeho kabinetu. Ačkoli byla širší veřejnosti neznámá, díky Lulově podpoře hravě zvítězila a stala se národní oblíbenkyní. I teď má šanci obhájit, i když to chvíli vypadalo, že ji ohrožuje vyzvyvatelka Marina Silvaová.

Silvaová nastoupila na poslední chvíli jako náhradnice za tragicky zesnulého Eduarda Campose a rychle získala velkou popularitu. S Rousseffovou byly kdysi kolegyněmi ve vládě, Silvaová byla ministryní životního prostředí. Soupeřily spolu už před čtyřmi lety, kdy Silvaová kandidovala za Stranu zelených a skončila třetí s 19 procenty. Dalším protikandidátem je lídr opozice Aécio Neves.

Experti se shodují, že pokud do druhého kola spolu s Rousseffovou postoupí Neves, má současná prezidentka vyhráno. Pokud se však ve finále utká s Marinou Silvaovou, čeká Brazílii ještě napínavý souboj.

V Brazílii je přes 140 milionů voličů. Případné druhé kolo volby prezidenta se uskuteční za tři týdny, 26. října. 

Spolu s výběrem prezidenta na příští čtyři roky budou Brazilci volit i budoucí členy obou komor parlamentu a guvernéry jednotlivých států. 

Zdroje:
Vlastní