Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Komentář: Babák už má zuby. Protofašisté nalákali do voleb sociálně demokratické senátory

Komentář: Babák už má zuby. Protofašisté nalákali do voleb sociálně demokratické senátory
Michal Babák ještě jako poslanec s tehdejší stranickou kolegyní Karolínou Peake | zdroj: isifa/Lidové noviny/FRANTISEK VLCEK

Otto Chaloupka a Michal Babák, jedni z proslulých bývalých poslanců Věcí veřejných, pokračují v politické kariéře ve straně Republika. Ta názvem i programem navazuje na někdejší republikány Miroslava Sládka. Před letošními senátními volbami se jim podařil husarský kousek, získali hned tři senátory, původně zvolené za ČSSD.

Není to ovšem až takové terno. Všichni tři pánové určitě mají svým voličům co vysvětlovat – například soulad levicových idejí, jež by aspoň papírově měla zastávat sociální demokracie, s populistickým slovníkem, jímž se to v prohlášeních a programu Republiky, operujícím zejména Romy, jen hemží.

Je to daleko jednodušší: brněnského senátora, bývalého ředitele Úrazové nemocnice Miloše Janečka, a rovněž lékaře, senátora za Kolín Pavla Lebedu už totiž sociální demokraté do dalších voleb nenominovali. Oba však hodlají své mandáty obhajovat. Vzhledem k tomu, že ani o jednom nebylo během šesti let volebního období slyšet, bude obzvláště zajímavé pozorovat, nakolik jim v roce 2008, v roce proslulého oranžového tsunami, kdy získala ČSSD 23 z 27 mandátů, pomohla stranická barva a nakolik šlo o jejich osobní kouzlo.

Třetí kumpán, Miroslav Krejča, zvolený v obvodě Strakonice, se se sociálními demokraty rozloučil už záhy po volbách a zasedal po většinu období v klubu KDU-ČSL.  O něm naopak slyšet bylo: například v souvislosti s odvoláním z funkce rektora Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Akademičtí senátoři ho sesadili údajně kvůli chybám v řízení a hospodaření, Krejča se ale soudil o neoprávněnost svého odvolání. Městský soud mu dal za pravdu, do školy se ale už nevrátil.

Krejča zastává výrazně rasistické, protiromské postoje, které hojně publikuje na internetu; jeho zakotvení u Republiky je tak ze všech tří případů nejmenším překvapením.

Bizarností má Chaloupkova a Babákova strana víc.  Třeba Evu Jurinovou, bývalou tvář TV Nova, která za Republiku kandiduje na Praze 1 a před volbami do Evropského parlamentu pro ní natočila televizní spot – dokonce i se Zbyňkem Merunkou. O Babákovi se ví, že ho Vít Bárta měl za finančního čaroděje a někdo si možná vzpomene na jeho glosu ke jmenování Jana Fischera ministrem financí – a sice, že „žádný Žid nemůže být horší než Kalousek“. Sám Babák připomíná svou rvačku v pražském baru, při níž přišel o přední zuby: Republika totiž v záhlaví svého webu hlásá: „Nejsme bezzubí“.

Zdroje:
Vlastní