Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Biomasa ministryně Hanákové: 28x zopakovala v rozhovoru slovo "procesy"

Biomasa ministryně Hanákové: 28x zopakovala v rozhovoru slovo "procesy"
zdroj: tisková zpráva

O velké pozdvižení se postarala ministryně kultury Alena Hanáková, která bez zjevného důvodu odvolala dosavadního ředitele Národního divadla Ondřeje Černého. Svoje počínání se pokoušela obhájit v přímé konfrontaci v Událostech komentářích na ČT. Její nepřipravené tristní vystoupení, kdy osmadvacetkrát zopakovala slovo procesy, je na srovnatelné úrovni jako biomasa Kateřiny Jacques či Radka Johna.

Hospodářské noviny uveřejnily reakci uznávaného teatrologa profesora Justa, který si rozhodně nebere servítky a na Hanákové nezůstává nitka suchá.

VYSTOUPENÍ HANÁKOVÉ SLEDUJTE ZDE

"Myslel jsem, že po Vítězslavu Jandákovi a Jiřím Besserovi už na českou kulturu nemůže přijít horší pohroma. Mýlil jsem se. To, co předvádí paní Hanáková, a s jak primitivním jakešovským jazykem své boty zdůvodňuje (...) to klesá i pod už tak nízké dno, do jakého přivedli resort její předchůdci," napsal rozhořčený Just. "Hanáková je zralá na demisi, ale možná bych se měl spíš modlit za její uchování - od Dostálových časů totiž platí, že každý nástupce vždy trapností překonal předešlého," uzavírá profesor Just.

Čtěte dále: Ministryně Hanáková odvolala šéfa Národního divadla. Důvody jsou sporné

O Národní divadlo už ani nejde

Divadelní publicistka Jana Machalická se vyjadřuje v podobném duchu, když těsně po skandálním pátečním vystoupení řekla: „Já jsem se tady musela chvilku štípat do ruky, jestli se mi to nezdá, protože paní ministryně tady skutečně předvedla tak absurdní nepřipravenost a neřekla nám vlastně vůbec nic. Jsme se ani jednou, ani náznakem nedozvěděli, proč byl ředitel Černý odvolán. To jsou všechno naprosto vágní vysvětlení a to samozřejmě není poprvé. (…) Já si myslím, že o Národní divadlo tady už ani nejde. To je politická záležitost. To má politické pozadí a jsou to otázky týkající se sfér vlivu a rozdělení rezort mezi jednotlivé politické strany.“

Server Českápozice.cz vidí za celou aférou třenici dvou nejvlivnějších mužů TOP 09 Miroslava Kalouska a Stanislava Polčáka. Jiří Besser Kalouskův loajální přisluhovač by na ministerstvu pravděpodobně úspěšně zůstal, pokud by mu nezlomila vaz aféra kolem jeho luxusního bytu, který si zakoupil na Floridě. Jeho odvolání využil Polčák dosazením právě Hanákové, která měla zajistit, že on bude mít na Národní divadlo hlavní vliv. To se nepotvrdilo, když Hanáková v dubnu zrušila regulérní výběrové řízení na ředitele, kde byl favorizovaný Polčákův muž ekonom Tomáš Prouza. Přitom se zdá, že nový dočasný ředitel Sankot má naprosto totožný úkol – zefetivnit těžkopádný chod Národního divadla. Jediným rozdílem tedy je, že Sankot je pravděpodobně více po chuti ministru Kalouskovi.

Ministerstvo okamžitě vypsalo nové výběrové řízení na ředitele ND a chtělo by ho vybrat již do konce letošního roku.