Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Bez žen, bez medaile a třicítka od Kanady

Bez žen, bez medaile a třicítka od Kanady
První zimní olympijské hry se konaly v roce 1924 ve francouzském Chamonix | zdroj: Profimedia

Před 98 lety byly ve francouzském Chamonix zahájeny první zimní olympijské hry. Československo skončilo bez medaile a mezi jeho reprezentanty nebyla ani jedna žena.

Některé zimní sporty se sporadicky objevovaly i na programu novodobých letních olympijských her. Poprvé to bylo v roce 1908 v Londýně krasobruslení, i když se konalo až v říjnu – několik měsíců po většině ostatních disciplín. Soutěže v krasobruslení se uskutečnily i v roce 1920 v Antverpách, kde se také poprvé hrál olympijský turnaj v ledním hokeji (Československo získalo bronz). Nicméně bylo čím dál tím jasnější, že letní termíny jsou pro zimní sporty nevhodné.

V červnu 1921 se po složitých jednáních rozhodlo, že pokud Francie v roce 1924 uspořádá VIII. olympijské hry, zorganizuje v Chamonix na úpatí hory Mont Blanc jako jejich předehru pod patronátem Mezinárodního olympijského výboru tak zvaný Týden zimních sportů. Ten se konal od 25. ledna do 4. února 1924 a součástí olympiády původně být neměl. Jeho úspěch byl ale tak velký (přes deset tisíc platících diváků), že byl o rok později na olympijském kongresu v Praze zpětně uznán jako první zimní olympijské hry.

Oficiální soutěžní sporty byly čtyři: boby, lední hokej, bruslení (krasobruslení a rychlobruslení) a lyžování (běh, skoky a severská kombinace). Kromě toho se soutěžilo i ve dvou exhibičních sportech, což byl závod vojenských hlídek a curling. Posledně jmenovaný byl pak v roce 2006 dodatečně označen za sport oficiální.

Prvních ZOH se zúčastnilo v hlavních disciplínách 258 sportovců (z toho jen 13 žen) ze šestnácti zemí. Nejúspěšnějším sportovcem her byl finský rychlobruslař Clas Thunberg, který získal tři zlaté, jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili.

Poprvé se na hrách představila tehdy dvanáctiletá norská krasobruslařka Sonja Henieová, která skončila osmá, ale na dalších třech olympijských hrách získal po jedné zlaté medaili, o četných titulech mistryně světa a Evropy nemluvě.

V roce 1974 se dodatečně zjistilo, že při skocích na lyžích rozhodčí omylem na třetí místo zařadili Nora Thorleifa Hauga namísto Američana Anderse Haugena. Haugova dcera pak dodatečně bronzovou medaili 86letému Haugenovi odevzdala a opravila se i výsledková listina.

Československá výprava, v níž nebyla zastoupena ani jedna žena, skončila v Chamonix bez medaile. Hokejisté, kteří obhajovali bronz z Antverp, nepostoupili ze základní skupiny a utrpěli největší prohru na olympijských hrách: S Kanadou prohráli 0:30.

Zdroje:
Profimedia, Wikipedia