Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Benda chce měnit pražskou ODS. Zatím je v tom sám

Benda chce měnit pražskou ODS. Zatím je v tom sám
zdroj: tisková zpráva

Ještě nedávno jistota občanských demokratů, Praha, může mít další problém. Po kritice od předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody začínají hlasitěji zaznívat ostrá slova i z vlastních řad.

Poslanec pražské ODS Marek Benda tvrdí, že v jeho regionu docházelo při sestavování kandidátky pro nadcházející volby do Poslanecké sněmovny k "velmi silovému řešení". "Bylo zajištěno, aby se odpůrci pana primátora Béma objevili na nevolitelných místech," řekl Benda v úterý serveru ParlamentniListy.cz.

Se zmíněným silovým řešením podle Bendy souvisí i loňské hlasování o vedení pražské ODS. Tehdy se jedním z řadových místopředsedů stal kontroverzní starosta Prahy 5 Milan Jančík. "Delší čas probíhají procesy monopolizace moci, jejichž výsledkem je i pozice místopředsedy Jančíka," říká Benda.

Poslanec začal s kritikou pražské ODS už loni v září. Tehdy spustil osobní volební kampaň, při níž mimo jiné říkal: "Kdo nechcete volit Béma, přijďte volit mě, ve výsledku to pomůže celé České republice."

Olej do ohně přilil v pondělní Mladé frontě Dnes, když prohlásil, že "s pražskou kandidátkou ODS se vyhrát fakt nedá, budu usilovat o to, abychom ji ještě změnili. Také není možné, aby místopředsedou pražské ODS zůstal Milan Jančík."

Kandidátka se měnit nebude, zní z pražské ODS

Představitelé pražské ODS oslovení serverem ParlamentniListy.cz se od Bendova názoru distancovali.

Místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bürgermeister označil Bendovo vyjádření za nepatřičné. "Nevím, co tím měl Marek Benda na mysli, jestli chce dělat revoluci, nebu mu vadí, že se dostal na nevolitelné místo kandidátky, zatímco pan Jančík je místopředsedou," řekl Bürgermeister.

Poukázal tak na to, že Benda je kandidátce pražské ODS až na 18. místě, čímž se jeho šance na opětovné zvolení do Poslanecké sněmovny staly minimálními.

Podobně mluví čtyřka pražské kandidátky ODS, poslanec Boris Šťastný. "S Markem Bendou absolutně nesouhlasím. O kandidátce demokraticky rozhodla regionální rada a rozhodně není v plánu ji měnit."

"Jestliže chce Marek Benda něco měnit, pak by šel proti demokratickým principům, za které vždy bojoval jeho otec," vzkazuje Šťastný Bendovi. Šťastný odmítl i Bendova slova na adresu Milana Jančíka. "Milan Jančík byl legitimně zvolen v demokratických volbách. A bez ohledu na jeho mediální obraz jde o bezúhonného člověka."

Lídr pražské kandidátky ODS David Vodrážka narozdíl od Šťastného a Bürgermeistera říká, že "Jančík s jeho mediálním obrazem pražské kandidátce právě nepomáhá".

"Já jsem pro něj v tajné volbě nehlasoval," přiznává Vodrážka. Také on však odmítá Bendova slova o tom, že je pražská kandidátka postavená špatně a měla by se změnit. "Je to názor pana poslance," říká Vodrážka.

Mám reakce jednoznačně kladné, říká Benda

Podle Vodrážky, Šťastného i Bürgermeistera je Benda se svým názorem v pražské ODS osamocen. "Přečetl jsem si jeho vyjáření se stejným údivem jako většina členů pražské ODS," řekl Šťastný k Bendově vyjádření v pondělní MF Dnes.

Pravý opak tvrdí Benda. "Rozumím, že jsou lidé, kteří se k tomu nehlásí. Já ale mám reakce jednoznačně kladné."

Zároveň však odmítá říct, od koho se mu kladných reakcí dostalo. Nechce ani naznačit, jakým způsobem by se měla změna pražské kandidátky ODS udát. "Toto je maximum toho, co chci v tuto dobu říct," naznačuje s tím, že v budoucnu by mohl povědět víc.

                                                                                                                              www.parlamentnilisty.cz