Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Nechystáme obstrukce ale ´diskusi´, dušuje se Topolánek

Nechystáme obstrukce ale ´diskusi´, dušuje se Topolánek
zdroj: tisková zpráva

Sněmovnu čeká po zbytek lednové schůze náročný program. Postarají se o něj občanští demokraté. Obstrukce prý neplánují, nicméně chtějí nad jednotlivými návrhy "demokraticky diskutovat".

Že půjde o diskusi spíše účelovou a tím pádem velmi detailní, naznačil před začátkem úterního jednání dolní komory lídr ODS Mirek Topolánek. Jeho strana chce podrobně probrat každý návrh, který se přičiněním levice dostal na stoly poslanců.

„My nebudeme chtít v žádném případě obstruovat, jak se uvádělo, diskuse není obstrukce. Chceme jako ODS hovořit o všech návrzích, ke všemu se důkladně vyjádříme, připadá nám to demokratické," zdůraznil Topolánek, který se ovšem nedávno vzdal mandátu.

Sněmovna nefunguje dobře, opakuje Topolánek

Topolánek se bojí toho, že levice využije k protlačení klíčových zákonů před volbami zkrácených lhůt. „Chceme tak dokázat, že v současném složení sněmovny nelze přijmout žádný rozumný návrh. Situace z roku 2006, kdy jsme v době konjunktury zaznamenali expanzi navyšování výdajů pomocí poslaneckých návrhů, se podle nás nesmí v době odcházející krize opakovat. Budeme bránit destrukci systému. Žádný nový návrh už nemůže být řádně projednán, to je možné pouze pomocí znásilňování lhůt a jednacího řádu, a to nechceme připustit," slíbil Topolánek.

Topolánek "grilovat" Paroubka nemůže

On sám se ale takové diskuse, při které může ODS získávat hlasy pravicových voličů blokováním návrhů ČSSD a KSČM, zúčastnit nemůže. ODS tak podle některých členů poslaneckého klubu budou právě Topolánkovy střety s Jiřím Paroubkem v jednacím sále chybět.

Topolánek ale opět naznačil, že svou přítomnost ve sněmovně považuje za zbytečnou. „Můj názor na to, že tato sněmovna již nemá mandát mimo jiné proto, že si sama odhlasovala své zrušení, se ukázal jako pravdivý," uvedl lídr ODS.

Fidel Nečas

Jeho roli tak musí hrát pravicový politik s levicovou přezdívkou. Místopředseda strany Petr Nečas. Ten si díky uměle natahovaným projevům minulý týden vysloužil přezdívku Fidel podle kubánského vůdce Castra. „Fidela" s jeho spoluřečníky čeká zásadní bitva už po druhé hodině odpolední. Poslanci totiž budou schvalovat program schůze.

Podle jeho současné podoby by sněmovna mohla stojedničkovou většinou přehlasovat veto prezidenta v otázce zákazu prodeje Letiště Ruzyně nebo v druhém čtení projednat záměr ČSSD vyplatit letos třinácté důchody. Pokud se k normám poslanci dnes vůbec dostanou, „detailní demokratická diskuse" se ze strany ODS očekává hlavně v těchto případech.

Levici ale zřejmě plán ODS blokovat schůzi nijak zásadně netrápí. Jak krátce po Topolánkově vystoupení naznačila stínová ministryně zdravotnictví za KSČM Soňa Marková, poslanci její strany jsou připraveni iniciovat svolání mimořádné schůze sněmovny tak, aby levice dosáhla prosazení svých návrhů, zejména zrušení regulačních poplatků u lékaře, ještě do voleb.

                                                                                                                     www.parlamentnilisty.cz