Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Bém kontra Šafr: Byla karikatura o politice nebo o drogách?

Bém kontra Šafr: Byla karikatura o politice nebo o drogách?
zdroj: tisková zpráva

Pražský primátor Pavel Bém tvrdí, že fotografie s prasečím rypákem, kterou otiskl časopis Reflex, naznačuje, že je konzumentem drog. Žalobu na Reflex už si ale rozmyslel.

Šéfredaktor Reflexu Pavel Šafr ale říká, že jde o karikaturu, a Bém by měl jako neschopný politik odstoupit.

Pražský primátor Pavel Bém se šalamounsky ohradil proti titulní stránce týdeníku Reflex z předminulého týdne, kde je vyobrazen s prasečím rypákem. Bém nechce Reflex žalovat, jak o tom původně uvažoval. "Stoprocentně podáme žalobu. Toto nemá se svobodou slova i tisku nic společného," reagoval nejprve Pavel Bém.

Nyní svůj postoj přehodnotil a napsal pouze šéfredaktorovi týdeníku dopis, kde jej žádá, aby slušnost nadřadil zájmům o prodejnosti týdeníku.

"Nechci po Vás žádné omluvy, nechystám se Vás žalovat, jen Vás prosím, abyste v sobě našel svědomí a nadřadil ho snaze prodat co nejvíce výtisků," napsal Bém v dopise, který Reflex zveřejnil v nejnovějším čísle a jejž Bém umístil i na své osobní stránky.

Pražský primátor si v dopise stěžuje především na to, že jej vyobrazení poškodilo jako odborníka na závislosti v očích jeho pacientů.„Nejsem přecitlivělý na to, aby si ze mě někdo dělal legraci. Jenže vy jste zašli moc daleko. Naznačujete, že já sám jsem konzumentem drog," píše v dopise Bém.

Podle něj mnoho lidí si v časopisech prohlédne jen obrázky. „A ten, o němž mluvím, zanechá jen jeden, zcela jednoznačný dojem - Pavel Bém má něco s nosem a chystá se do něj nasát cosi bílého," uvádí v dopise Bém. „A stále se věnuji své specializaci, a tou je léčba závislosti a protidrogová prevence," zdůraznil primátor.

Šafr na dotaz k rypáku raději zavěsil

Šéfredaktor Reflexu Pavel Šafr Bémovu kritiku odmítá. Tvrdí, že na pražském magistrátu panuje neskutečný nepořádek a bují korupce, která vyústila v kauzu Opencard. „Není schopný z problémů na magistrátu vyvodit jednoznačnou odpovědnost a to odstoupit ze své funkce," řekl ParlamentnímListům.cz Šafr. 

Podle Šafra jde o jednoznačnou karikaturu a fotografie sama o sobě říká, že Bém něco jiného tvrdí na politických mítincích a něco jiného se pak děje.

„Já tam (v té fotografii) žádný problém nevidím. Několikrát jsem už zmínil, že jde o karikaturu. Vždyť je známo, jaká je dnes korupce ve společnosti a jaké škody to způsobuje lidem. Ze strany pana Béma jde ale jen o verbální radikalismus, když říká, jak s korupcí v Praze zamete. Ale nakonec se nikdy nic neděje," argumentuje Šafr. Proč ale redakce zvolila zrovna tento druh karikatury, Šafr nevysvětlil. „Když to nechápete, pak je to těžké," a v půlce věty zavěsil telefon.

Bém: Svůj rétorický projev bych možná měl zlepšit

Možné vysvětlení transplantace prasečího rypáku nakonec zůstalo jen na Bémovi. Ten se totiž v dopise zamyslel i nad tím, jak hovoří: „Trochu mě zarazil titulek o chrochtání. Na svém rétorickém projevu bych možná měl co zlepšovat, jsem si ale prakticky jist, že se v něm zvířecí zvuky, chrochtání obzvláště, neobjevují..."

S časopisem Reflex se soudila již řada politiků. Naposledy David Rath z ČSSD. Toho týdeník na titulní straně vyobrazil jako Adolfa Hitlera. Soud Rathovu žalobu 14. ledna zamítl. Podle soudce měla karikatura reálný základ.

                                                                                                                           www.parlamentnilisty.cz