Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Banky musí od 1. listopadu rušit některé poplatky

Banky musí od 1. listopadu rušit některé poplatky
zdroj: tisková zpráva

Nový zákon o platebním styku přikazuje od 1. listopadu bankám zkrátit převod peněz mezi bankovními domy na maximálně dva dny. Původně měly banky na převod až tři dny, čehož některé banky hojně využívaly. Změny zároveň ruší některé nepopulární poplatky.

Za zrušený účet nebudou poplatky.. ne však vždy

Pokud má klient u banky účet déle než rok a zruší jej, nebude platit poplatek za zrušení účtu.

Inkaso má nová pravidla

Do 8 týdnů je možné odvolat již provedenou platbu (např. při podezřele vysoké částce. To se nebude týkat těch inkasních plateb, které fungují na principu záloh, kde jsou částky plátcům předem známy). Banky proto reagují tím, že vyzývají klienty k tomu, aby si u inkas (pokud tak již neučinili) nastavili limity.

Blokace platební karty bude ZDARMA

Tento nepopulární poplatek dosahoval u některých bank částky tisíců korun. A to i v případech, kdy byla platební karta odcizena a krádež nahlášena na policii.

Od vysoké ztráty mohlo pomoci snad jenom pojištění platební karty při ztrátě, nebo odcizení. Toto pojištění většinou kryje i ztráty dokladů, klíčů a dalších osobních věcí. Při ukradení kabelky s doklady i platební kartou tak pojišťovna obvykle proplatí náklady na výrobu dokladů, nové fotografie, klíče i blokaci karty.

Více čtěte na NašePeníze.cz

Čtěte také:

- Fincentrum banka roku 2009, výsledky ocenění
- Bankovní účty: Vyplatí se šetřit na běžném účtu?
- Bankovní sazebníky jsou k ničemu, nevyznáte se v nich
- Sazebníky bank - bankovní sazebníky - přehled

Zdroje: