Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Banky jsou pijavice. Chce to Rathbanku, navrhuje hejtman

Banky jsou pijavice. Chce to Rathbanku, navrhuje hejtman
zdroj: Mediafax

Bankovnímu sektoru u nás by prospělo zřízení aktivní státní banky, jejíž konkurence by měla vliv i na ty soukromé. Přineslo by to větší dostupnost úvěrů i snížení extrémně vysokých cen za bankovní služby. Na svém blogu to píše středočeský hejtman Rath.

Soukromé banky u nás zdražily peníze tak, že klesá objem úvěrů v podnikatelské i individuální sféře. „Na rozdíl od řady zemí staré EU u nás neexistuje konkurenční veřejný bankovní sektor, který by třeba jako zemské banky v Německu či Švýcarsku mohl pomáhat státu přes konkurenční prostředí tlačit na soukromé banky," uvádí středočeský hejtman David Rath.

„Vláda by měla přemýšlet, co s tím. Zda nenastal čas zřídit aktivní státní banku, která by půjčovala za západoevropské úroky, tedy asi dvakrát levněji. Dále by své služby prodávala za evropské ceny a ne zhruba dvakrát tak draho," navrhuje Rath s tím, že by na účtech takové banky ležely stovky miliard státního rozpočtu krajů a měst a zdravotní pojištění, čímž by operovala s největší finanční hotovostí v zemi.

Podle stínového ministra zdravotnictví ČSSD jsou současné bankovní domy pijavicemi na těle národního hospodářství. "Extrémně vysoké ceny za bankovní služby činí z tohoto sektoru skutečnou pijavici na těle českého hospodářství. Všichni skomírají a banky u nás bohatnou," zlobí se Rath.

Celý článek na ParlamentniListy.cz