Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Babišovy tvrdé metody: Hovořili jsme se zasvěceným Kalouskovým mužem

Babišovy tvrdé metody: Hovořili jsme se zasvěceným Kalouskovým mužem
Andrej Babiš | zdroj: Profimedia

Bývalý náměstek ministra financí Peter Chrenko považuje za správné, že se chce nový šéf financí Andrej Babiš zaměřit především na lepší výběr daní. „Je správné nezvyšovat daně, ale pokusit se vytvořit lepší prostředí, aby firmy začaly dobrovolněji plnit své daňové povinnosti,“ řekl uznávaný specialista na daně Peter Chrenko. Má dvacetiletou praxi v daňovém poradenství v České republice i na Slovensku a v letech 2007 až 2011 byl náměstkem ministra financí Miroslava Kalouska.

Peter Chrenko se shoduje s novým ministrem, s nímž má společný i slovenský původ, také v další věci, jako Babiš je přesvědčen, že v boji proti daňovým únikům nás předběhlo Slovensko. „Obecně lze tvrdit, že Slovensko postupuje rychleji, protože má výhodu, má jednobarevnou vládu. Nemusí se v rámci koalice přesvědčovat, že se má nebo nemá něco udělat,“ vysvětlil Chrenko, který se před rokem ujal vedení daňových a právních služeb poradenské společnosti Pricewaterhouse Coopers (PWC) v České republice. Slovensko přišlo před dvěma lety se strategií boje proti daňovým podvodům jako s vládní prioritou, na které se podílejí tři resorty – ministerstva financí, vnitra a spravedlnosti. „Ten akční plán, když je na úrovni vlády, je možné realizovat rychleji,“ konstatoval.

V Čechách zůstalo jen u slov

I když české vlády v minulosti také často mluvily o boji proti daňovým podvodům, zůstalo většinou jen u slov. „V Čechách je obtížné nalézt dohodu,“ potvrdil Chrenko, protože má zkušenosti z obou zemí bývalé federace. Uznal, že o tom minulé vlády v Česku hodně hovořily, ale moc se pro to nedělalo. „Daňová správa si musela vystačit s tím, co měla. V podstatě se neinvestovalo do daňové, finanční a celní správy z hlediska jejich personálního posílení a mezd odborníků. Musíme mít kvalitní lidi, ti se musí vzdělávat, musíme být schopni přitáhnout odborníky i ze soukromého sektoru, pak se to může někam posouvat,“ radí, co je potřeba udělat, aby se situace zlepšila i v Česku.

Budeme mít také kukláče jako sousedi?

Podle ministra Andreje Babiše je potřeba zlepšit výběr daní. A v této souvislosti nový hlídač státní pokladny zmínil, že by rád obnovil činnost finanční policie. „Otázka je, zda finanční policii nespojit s celníky jako na Slovensku, kde mají sedm stovek kukláčů a dělají zásahy,“ prohlásil v televizní debatě OVM Andrej Babiš. Šéf hnutí ANO se totiž chce v resortu zaměřit na důsledné potírání podvodů s DPH neboli karuselových obchodů, kvůli nimž stát přichází o desítky miliard korun. V médiích prohlásil, že naši východní sousedé je už rok a půl úspěšně stíhají, což prý ovšem znamená, že se tito podvodníci přemísťují do České republiky. Daňový odborník Chrenko považuje budoucí směr Ministerstva financí pod novým vedením za správný, ale upozorňuje, že je potřeba splnit celou řadu podmínek, proto není možné odhadnout, kolik miliard navíc by se mohlo podařit vybrat například na dani z přidané hodnoty.

„V této chvíli je těžké hodnotit, kolik to bude, jestli se vybere víc o 10 nebo 15 miliard korun, postupně se ukáže,“ je opatrný, na rozdíl od Babiše, který věří, že se tak podaří získat na daních o 40 až 50 miliard korun víc.

Za hubičku od chorvatské vlády

Peter Chrenko připouští, že pokud stát a daňová správa budou postupovat společně a využijí všech nástrojů, které budou schopny včas identifikovat daňové podvody, mohlo by se vybrat víc. Může být účinným nástrojem chorvatský systém, který zmiňuje Andrej Babiš a který chce „za hubičku“ odkoupit od chorvatské vlády a zavést v Česku už od roku 2016? Jde o systém, který pomocí terminálu hlídá vykazování tržeb a který je modernější formou registračních pokladen „To už je konkrétní nástroj. Ale je celá řada nástrojů, ten chorvatský je jednou z možností,“ vysvětlil Chrenko.

Měli bychom se inspirovat u sousedů

Zatím k potírání daňových podvodů nepoužíval stát moderní nástroje. „Je třeba lépe pracovat s informacemi. Jedna věc je sbírat nějaké informace prostřednictvím daňových přiznání, ale o čem se vede diskuse a je to také vidět v koaličním programu, je sbírat další informace, například transakční data, s kým plátci DPH navzájem obchodují, aby se dalo včas odhalit, kde dochází k daňovým podvodům. To jsou věci, na které se pan Babiš odvolává po cestě na Slovensko,“ upozornil Chrenko, že právě Slovensko díky elektronickému kontrolnímu výkazu začne sbírat i transakční data, takže bude mnohem rychleji schopno vyhodnocovat, kde se schyluje k nějakému daňovému podvodu. Záleží tedy na tom, jestli se bude Česká republika inspirovat okolními zeměmi, kde podobné nástroje fungují a zda je zavede i česká daňová správa s podporou Ministerstva financí.

„Trest“ i pro řádné plátce daní

Problémem je, že radost ze zavedení elektronického kontrolního výkazu nebudou mít ani ti podnikatelé, kteří poctivě platí daně. „Je to určitá administrativní zátěž pro podnikatelské subjekty,“ připouští Chrenko, že stát kvůli nepoctivým firmám tak vlastně obtěžuje všechny, i ty, kdo své daňové povinnosti řádně plní. To je také jeden z důvodů, proč tento nástroj, i když se o něm v minulosti mluvilo i u nás, tady nikdy nebyl realizován.

Zdroje: