Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Babiš používá podle Rakušana marketing strachu k manipulaci s lidmi

Babiš používá podle Rakušana marketing strachu k manipulaci s lidmi
Andrej Babiš naslouchá ve Vladislavském sále projevu Petra Pavla, který předcházel udělování státních vyznamenání. | zdroj: Printscreen ČT

Šéf ANO Andrej Babiš používá podle předsedy STAN Víta Rakušana marketing strachu k manipulaci s lidmi. Lídr opozičního hnutí podle předsedy lidovců Mariana Jurečky ukázal svým chováním, že nemá páteř. Místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek přirovnal Babiše kvůli jeho přístupu k hyenám a k praktikám někdejšího komunistického vůdce Klementa Gottwalda. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše nemá Babiš žádné hodnotové ukotvení vyjma peněz a moci. Uvedli to dnes v úvodu schůze Sněmovny k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku, za které koalice považuje Babišovy výroky.

Rakušan uvedl, že marketing strachu, který Babiš používá, je účinným nástrojem k manipulování s lidmi. "Marketing strachu krátkodobě může přinést zisky, dlouhodobě páchá nevratné škody," poznamenal. Předseda STAN také prohlásil, že Babiš hraje, byť nevědomě, roli trojského koně v hybridní válce, a že pro dosažení vlastního cíle je schopen použít každého nástroje včetně těch nejničivějších a pro společnost těch nejzhoubnějších.

Za obchodníka se strachem označil Babiše také Bartoš, který si přinesl ke svému projevu větrnou korouhvičku s kohoutem, aby tak demonstroval, za koho Babiše považuje. Zároveň tím parodoval Babišovo video s živým kohoutem, kterému podle bývalého premiéra nechutná ukrajinské obilí. Babiše označil předseda Pirátů za bezpečnostní riziko, protože podle něj přebírá tvrzení ruského vůdce Vladimira Putina a rozeštvává společnost.

"Pokud někdo surfuje na nenávisti vůči uprchlíkům a šíření strachu, tak se sám vylučuje ze slušné společnosti. Takto to dělal Klement Gottwald, takto to dělaly jiné hyeny," uvedl mimo jiné Válek. "Nepodléhejme svodům složek," vyzval opoziční poslance. Babišova sněmovní vystoupení označil Válek za blekotavé projevy plné novotvarů a husákovské českoslovenštiny. "Tam, kde chybí inteligence, slušnost a argumenty, nastupuje zbabělost a složky," řekl.

Jurečka mimo jiné poukázal na Babišovu schopnost sehnat si na někoho informace jakýmkoli způsobem a zveřejňovat je, pokud se to hodí jeho osobním zájmům. "Nemá žádnou páteř," prohlásil Jurečka na Babišovu adresu. K nepřítomnosti zástupců ANO uvedl také, že členové tohoto hnutí, kteří si dovolili vystoupit proti svému předsedovi, v hnutí ANO skončili.

"Ukrajina bojuje za bezpečnost v celé Evropě," zdůraznil před poslanci ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Babišův oportunismus podle něho představuje bezpečnostní riziko. "Mír na Ukrajině je cílem nás všech, ale musí to být mír udržitelný a férový," řekl ministr. Rusko podle něho jednat o míru nechce. A pokud Babiš mluví o mírových konferencích, pouze klame občany, dodal.

Podle pořadí přihlášek do diskuse měli vystoupit také ministři Zbyněk Stanjura (ODS) a Petr Hladík (KDU-ČSL), nebyli ale v jednacím sále. Pořadí propadlo i předsedkyni TOP 09 a Sněmovny Markétě Pekarové Adamové a ministru Martinu Dvořákovi (STAN), kterým ale v té době trvala omluva kvůli zahraničním cestám.

Zdroje: