Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Babiš jednal s německým prezidentem. Bavili se o vzájemných vztazích i o Afghánistánu

Babiš jednal s německým prezidentem. Bavili se o vzájemných vztazích i o Afghánistánu
Steinmeier ve čtvrtek řekl, že na návštěvu, která se dlouho odkládala kvůli koronavirové epidemii, se velmi těšil | zdroj: Jan Vilímek / CNC / Profimedia

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier se dnes ráno setkal v Hrzánském paláci s premiérem Andrejem Babišem.

Mezi tématy jednání byly situace v Afghánistánu, česko-německé vztahy a aktuální vývoj pandemie covidu-19. Státníci probírali i ekonomické otázky a české předsednictví v Evropské unii v příštím roce. Po setkání s Babišem Steinmeier zamířil do Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT.

Z Prahy Steinmeier odjede dopoledne do Ústí nad Labem, kde navštíví expozici o česko-německém soužití a setká se se zástupci občanské společnosti. Odpoledne pak odcestuje opět vlakem do Berlína. Skončí tak Steinmeierova třídenní návštěva Prahy, při které se ve čtvrtek setkal se svým protějškem Milošem Zemanem a šéfy parlamentních komor.

Babišovo jednání s německým prezidentem se uskutečnilo v Hrzánském paláci, kde nyní premiér úřaduje kvůli rekonstrukci zahrady Strakovy akademie.

„Diskutovali o situaci v Afghánistánu, strategickém dialogu mezi ČR a SRN, aktuálním vývoji pandemie covid-19, ekonomice i předsednictví v Radě EU,“ informoval úřad vlády po jednání na svém twitterovém účtu.

Steinmeier do Česka přijel ve středu netradičně vlakem. Jako první německý prezident navštívil také kryptu pravoslavného kostela v Resslově ulici v Praze, kde po boji s nacisty zemřeli po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha českoslovenští výsadkáři.

Steinmeier ve čtvrtek řekl, že na návštěvu, která se dlouho odkládala kvůli koronavirové epidemii, se velmi těšil. „Velmi mi záleží na tom, když naše vztahy mohou být sotva lepší, aby bylo rostoucí přátelství rozvíjeno dál, přešlo na další generace,“ podotkl. Je podle něj mimořádné, kam se vztahy v posledních 30 letech podařilo posunout.

Steinmeierova návštěva Česka v německých médiích

Ukázka dobrých vztahů a gesto usmíření, to jsou hlavní témata, kterým se německá média během pobytu německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera v České republice věnují. Steinmeier ve čtvrtek jako první hlava německého státu uctil v pravoslavném kostele v Resslově ulici v Praze památku československých výsadkářů, kteří padli v boji s nacisty po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Agentura DPA poznamenala, že český prezident Miloš Zeman si neodpustil menší štiplavou poznámku na adresu Německa a jeho přechodu na ekologické zdroje elektrické energie.

Rozhlasová stanice Deutschlandfunk ve svém zpravodajství zdůraznila opakovaná prohlášení obou prezidentů o tom, že vztahy Německa a Česka jsou nejlepší v historii a že základ vzájemného partnerství je nezávislý na politické situaci v obou zemích.

Společným tématem německých médií je i prohlídka krypty, která byla dějištěm boje československých výsadkářů s nacistickými jednotkami. DPA zmiňuje komentář Dagmar Raupachové, praneteře výsadkáře Jana Kubiše, která ČTK řekla, že symboliku návštěvy považuje za důležitou. Agentura uvádí, že Steinmeierovu gestu se v Praze dostalo velké pozornosti a že ho za symbolické označil i Zeman.

„Zeman si ale nemohl odpustit malou narážku na Německo a jeho energetickou přeměnu,“ uvedla DPA s tím, že Zeman prohlásil, že Česko bude sledovat, jaké následky odchod od jaderné a uhelné energetiky bude mít. Doplnila, že český prezident nabídl případný nedostatek elektřiny v Německu za rozumnou cenu kompenzovat českými dodávky.

Zdroje: