Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Až uslyšíte: "Zpráva dne. Jan Fischer zakládá politickou stranu"

Až uslyšíte: "Zpráva dne. Jan Fischer zakládá politickou stranu"
zdroj: Mediafax

Schwarzenberg, John, Zeman. Jsou to osobnosti, které jsou ideálním "materiálem" pro to, aby se staly středobodem politické strany. Naženou prý procenta tak nějak automaticky. Zamysleme se: Co by se stalo, kdyby vábení stát se tváří nové strany podlehl Jan Fischer?

Pokud by Jan Fischer neuspěl v prezidentské volbě, dá se očekávat, že se pustí do klasické stranické politiky? Ať už v rámci stávající strany či by případně založil vlastní politický subjekt? Sám kandidát ParlamentnímListům.cz na dotaz o případném založení politické strany vzkázal, že v tuto chvíli se soustředí výhradně na boj o Hrad.

Pro politologa Zdeňka Zbořila je však "fischerpartaj" představitelný scénář. „Fischer se v politice sice moc neobjevoval, byl to vysoký státní úředník, čímž byl do jisté míry napojený na vládní instituce, ale nemá zkušenost z politických stran, takže on by jistě byl užitečný pro různé politické strany. Ne třeba hned jako předseda, ale jistě ve vysoké funkci,“ uvedl Zbořil pro ParlamentníListy.cz.

„Jde ale o to, zda ty příští volby náhodou tentokrát nebudou o tom, aby se nevolili lidé, kteří tu byli s českou politikou spojení dvacet let. S tou, která požívá té špatné pověsti, protože pak by o něho možná nebyl tak velký zájem,“ upozorňuje.

Fischer neprojevuje názory. Nevíme, jak se bude chovat

Bude se jako prezident chovat skutečně nestranicky? „Tak u Havla, Klause a určitě i u Zeman víme, jak by se chovali. Jenže Fischer se nikdy neprojevoval v rámci nějaké politické strany, byl jako ten nezávislý. Problém je podle mě v tom, že když se takoví původně nezávislí lidé dostanou do té funkce, okamžitě se stanou závislými a tady je malér, že vlastně nevíme na kom,“ varoval doktor Zbořil.