Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktivisté jdou na radnici, Žít Brno se dohodlo s ANO

Aktivisté jdou na radnici, Žít Brno se dohodlo s ANO
Matěj Hollan, lídr hnutí Žít Brno | zdroj: Profimedia

Vítězné tažení občanských aktivistů pod vedením Matěje Hollana, sdružených ve hnutí Žít Brno, bude zřejmě korunováno úspěchem. Koaliční jednání s vítězným ANO, lidovci a zelenými jde do finále. V pátek by mohl být vznik koalice ohlášen oficiálně. Éra Romana Onderky na brněnském magistrátu tak končí.

Žít Brno postavilo svou kampaň na výraznému odporu vůči dosavadnímu primátorovi Onderkovi. Ten se od volební porážky neobjevil na veřejnosti. Ačkoli ještě po volbách se mluvilo o tom, že se ANO dohodne s Onderkovými socialisty a lidovci a v Brně tak vznikne obdoba vládní koalice, nyní už je všechno jinak.

Vyjednávací tmy ANO, Žít Brno, lidovců a zelených postupují ve vzájemné shodě a všechny strany daly najevo vůli se dohnodnout. V programové oblasti prý nejsou žádné větší problémy.

Primátorem se tak stane lídr ANO, dosud veřejnosti neznámý Petr Vokřál, vůdce aktivistů Matěj Hollan by mohl být jeho náměstkem. Do rady města se patrně vrátí i zelený Martin Ander, který byl v prvním funkčním období Romana Onderky náměstkem primátora.

V opozici tak skončí obě dosud vládnoucí strany, ČSSD i ODS, a spolu s nimi komunisté a TOP 09. Koalice bude mít v brněnském zastupitelstvu 31 křesel z 55.

Obdobná koalice by měla vzniknout i v největším městském obvodu Brno-střed, kde dokonce Hollanovo hnutí vyhrálo, starostou by se mohla stát dvojka kandidátky Svatopluk Bartík.

Zdroje:
Vlastní