Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 7°C Skoro zataženo

Advokátka Marvanová popsala, jak moc Klaus ublížil okradeným lidem

Advokátka Marvanová popsala, jak moc Klaus ublížil okradeným lidem
Hana Marvanová | zdroj: Parlamentnilisty.cz

Obhájci prezidentské amnestie se odvolávají na práva zločinců, ale zcela opomíjejí práva podvedených a okradených. Právě oběti zlodějů, podvodníků a tunelářů jsou překvapivým krokem Václava Klause nejvíce potrestáni.

Také více než osm let čekali na vynesení spravedlivého trestu pro zločince a na rozhodnutí o svém nároku na náhradu škody.  A teď, často těsně před vynesením rozsudku, bylo trestní stíhání zastaveno,“ kritizuje známá advokátka Hana Marvanová prezidentův novoroční krok.

Trestní řízení promlčecí lhůtu přerušilo

I když známá právnička potvrzuje, že poškození mohou v některých případech podat civilní žalobu, protože trestní řízení promlčecí lhůtu přerušilo, v civilním řízení je podle ní pozice poškozených proti trestnímu řízení méně výhodná. „Musejí si vzít právníka, zaplatit soudní poplatky a ještě nést důkazní břemeno. Musejí prokázat, že se stal trestný čin a že jim tím byla způsobena škoda. Ale jak to mohou v civilním řízení prokázat, když se po zastavení trestního řízení musí hledět na pachatele jako na nevinné?“ ptá se Marvanová, která zastupuje klienty v H-systemu, kde pachatelé okradli klienty o miliardu korun.

Zdroje: