Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Advokát Láska: Dejte policii dva měsíce, pak to začne. Třeba lhář Kalousek...

Advokát Láska: Dejte policii dva měsíce, pak to začne. Třeba lhář Kalousek...
Miroslav Kalousek | zdroj: isifa/MAFRA/Tomáš Krist

Advokát Václav Láska odmítá spekulace, že by za celou kauzou, která vedla k pádu vlády, byla snaha o státní převrat.. „Závěr o tom, že to byl politický převrat, stavím na roveň toho, že k nám do roka přiletí Marťani,“ řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

A domněnky o tom, že za kauzou jsou zahraniční tajné služby, říkají podle něj „lidé po požití halucinogenních látek“. Bývalý policejní vyšetřovatel a advokát Láska soudí, že nejpozději do dvou měsíců, po vyhodnocení všech získaných důkazů, přijdou další obvinění, například na premiéra v demisi Petra Nečase nebo ministra financí Miroslava Kalouska.

Myslíte si, že v kauze, která vedla k pádu vlády, nebylo ještě zdaleka řečeno všechno a že se objeví ještě další důkazy a další obvinění?

Jasně, policie teď musí hledat velký kompromis mezi tím, že veřejnost chce být informována, a mezi tím, že nesmí pustit informace, které by mohly ovlivnit další vyšetřování. Takže je jasné, že policie ještě neřekla zdaleka všechno, co má, a bylo by hloupé, kdyby hned po realizaci sdělila veřejnosti všechno, co má v rukou. To by byla samozřejmě proti sobě a nebylo by to ani v souladu s trestním řádem.

Ale od té doby, co proběhla ta velká razie, jak policisté říkají „realizace“, s několika zatčenými, s domovními prohlídkami, zabavenými dokumenty, zlatem a sto dvaceti až sto padesáti miliony korun, nebyla zadržena žádná další osoba, i když se dá předpokládat, a vrchní státní zástupce Ivo Ištvan to i na tiskové konferenci potvrdil, že budou obviněny další osoby. Teď je ticho po pěšině, policisté vyhodnocují nejdřív všechny nalezené důkazy?

Určitě. Vždyť bylo provedeno třicet domovních prohlídek. I když nevím, jak velké množství materiálů bylo zajištěno, ale třicet domovních prohlídek je obrovské množství a předpokládám, že policie bude teď postupovat podle toho, kolik má na to sil, měsíc až dva měsíce, aby zajištěné důkazy vyhodnotila. A dokud to neudělá, nelze očekávat další zahájení trestních stíhání. Naopak, až to udělá, tak bych další zahájení trestních stíhání očekával.

Zdroje: