Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Více než polovina amerických rodičů neumí správně uložit dítě, riskují jeho smrt

Více než polovina amerických rodičů neumí správně uložit dítě, riskují jeho smrt
Rodiče děti občas přikrývají, protože se bojí, aby jim nebyla v noci zima. Správně by však dítě mělo být v postýlce samo, bez peřiny a spát na zádech. | zdroj: ThinkStock

Studie amerických lékařů přinesla šokující zjištění: téměř 55 procent kojenců ve Spojených státech spí v potenciálně nebezpečném prostředí. Měkké ložní prádlo a polštáře totiž zvyšují pravděpodobnost výskytu syndromu náhlého úmrtí kojence. 

Studie zveřejněná v odborném magazínu Pediatrics vůbec poprvé ukázala, jak je toto číslo vysoké. A to navzdory doporučení, že dítě nemá spát na příliš měkké matraci a nemá se ničím přikrývat. "Spaní na břiše v měkké postýlce zvyšuje riziko syndromu náhlého úmrtí hned jednadvacetkrát," varuje newyorský neonatolog Michael Goodstein, který se zabývá výzkumem úmrtí novorozenců během spánku.

Analýza vycházela z dat nashromážděných v letech 1993 až 2010 od téměř 19 tisíc rodičů. Zatímco počet rodičů, kteří své děti ukládají do peřin, v letech 1993 až 2000 meziročně klesal o 23 procent, nyní se pokles zpomalil na zhruba šest procent, nebo dokonce zastavil.

Podle Carrie Shapir-Mendozové z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí za to může hlavně to, že se k rodičům dostávají protichůdné informace. A velkou roli hraje samozřejmě i reklama. "V časopisech třeba vidí děti spící s polštářem," připomíná lékařka s tím, že malé dítě by navíc nikdy nemělo spát s rodiči v posteli.

Zdroje:
The New York Times