Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Škromach odtajnil, jak Paroubek s Kalouskem ´pekli´ vládu

Škromach odtajnil, jak Paroubek s Kalouskem ´pekli´ vládu
zdroj: tisková zpráva

Místopředseda Senátu a ČSSD Zdeněk Škromach ParlamentnímListům.cz prozradil, jak se v roce 2006 po patovém výsledku voleb, kdy ODS, KDU-ČSL a zelení měli dohromady jen sto poslanců, "pekla" koalice ČSSD s lidovci s tichou podporou komunistů.

Koalice však nakonec nevznikla a Kalousek následně přišel o místo šéfa partaje. Tehdy byl předsedou ODS Mirek Topolánek, ČSSD Jiří Paroubek a KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Kalousek podle Škromacha ve chvíli, kdy mohlo dojít k dohodě mezi ODS a ČSSD o menšinové vládě ODS, udělal svůj politický „majstrštyk", když začal vyjednávat o koalici lidovců s ČSSD s podporou KSČM, kterou však nikdy nemyslel vážně.

Máme vládu, říkal Jirka. Kalousek prý blufoval

Kalousek chtěl tímto krokem podle Škromacha rozbít potenciální vládu ODS s tichou podporou ČSSD, která byla v této době dosti reálná. Počítal s tím, že mu to jeho strana neschválí, a naboural tím navíc již téměř podepsanou spolupráci občanských a sociálních demokratů.

„My jsme vlastně tehdy s Nečasem a se Sobotkou dojednávali poslední podmínky dohody o toleranci vlády ODS, což bylo velmi reálné. Kalousek si spočítal, o co jde. Věděl, že konzervativní křídlo u lidovců mu nedovolí do té koalice s podporou komunistů jít, ale vyvolal v Paroubkovi pocit, že bude opět premiérem. To bylo to, jak tam Paroubek s Kalouskem šli vítežně s těma cigárama. Jirka nám před tím poslal zprávu: ´ukončete jednání s ODS a přijeďte okamžitě do Kramářovy vily´. Tak jsme ukončili jednání a přijeli do Kramářovy vily a řekli nám: ´máme vládu´," vzpomíná pro ParlamentníListy.cz Škromach.

Celý článek na ParlamentniListy.cz