Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Romové nejsou Vietnamci. Ti sem přišli pracovat. Jejich šéf má jasno

Romové nejsou Vietnamci. Ti sem přišli pracovat. Jejich šéf má jasno
zdroj: Mediafax

Dne 26. srpna pochodovaly Rumburkem dva tisíce lidí. Dav za pokřiku rasistických hesel prolomil ploty a pod okny domů, kde bydlí Romové, se schylovalo k lynčování. Další důkaz toho, jak je na Šluknovsku napjatá situace.

Páteční rasistický pochod byl jejím smutným, avšak logickým vyústěním. Závan třicátých let přinesla hesla typu „Cikáni do plynu" a další podobná. Přesto je dnešní situace jiná. Dokážete si představit dav Pražanů pochodujících takovýmhle způsobem po Libuši, kde sídlí mnoho příslušníků vietnamské komunity? Asi těžko.

S vietnamskou menšinou nemá majoritní společnost problém. Podle předsedy Česko-vietnamské společnosti Marcela Wintera totiž 61 tisíc Vietnamců žijících v České republice není legislativně ani pokládáno za menšinu.

Rozdílů oproti Romům je tak podle Wintera několik: „Nikdy nikdo z Vietnamců už od roku 1956, kdy se sem první z nich přistěhovali, nedostal od českého státu ani korunu, vždycky se museli o sebe postarat sami. Vietnamci vybrali během tří povodní, které v České republice proběhly, 22 milionů korun na pomoc postiženým. To neudělali žádní jiní cizinci v České republice. A konečně, ředitelé škol touží po tom, aby u nich studovaly vietnamské děti. Průměrný prospěch Vietnamců je na základní škole 1,3, na střední 1,7. Udělali něco takového Romové?"

Celý článek na ParlamentniListy.cz