Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Postup policie při vyšetřování Bártových obálek byl nelogický

Postup policie při vyšetřování Bártových obálek byl nelogický
zdroj: Mediafax

Postup policie při vyšetřování případu obálek s penězi rozdávaných bývalým ministrem dopravy Vítem Bártou (VV) byl nelogický. V dnešních Hospodářských novinách (HN) to připustila státní zástupkyně Hana Vrbová, která na případ dohlíží.

Na kauzu, v níž si Bárta údajně kupoval loajalitu poslanců VV Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky, vedení protikorupčního útvaru zprvu místo svých detektivů nasadilo experty na daňové úniky. Podle HN tak policie v citlivé kauze možná záměrně ztratila týden.

"Vyjádřila jsem nad tím údiv, připadalo mi to nelogické," řekla obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Vrbová. Po jejím zásahu vznikl zvláštní tým, který už kauzu vyšetřuje jako možnou korupci. Policejní prezident Petr Lessy už minulý týden řekl, že policie postupuje při vyšetřování kauzy standardně a bez průtahů.

Podle HN by se při vyšetřování daňového úniku nemířilo na všechny aktéry aféry, tedy i na Bártu, ale jen na Kočí a Škárku, protože peníze nezdanili.

Martinec nařídil změnu

Postup policie napadli dva bývalí členové protikorupčního týmu, kteří ve věci podali trestní oznámení. Odvolaní náměstci útvaru žádali, ať se věc začne vyšetřovat pro podezření z podplácení. Nový ředitel protikorupční jednotky Tomáš Martinec, jmenovaný za ministra Radka Johna (VV), však údajně nařídil, aby se případ řešil jen jako daňový delikt.

"Případní pachatelé mohli mít možnost připravit si obhajobu, vytvořit i smlouvy, které by vzbudily dojem legálního jednání," upozornili bývalí náměstci v podnětu inspekci. Podle představitelů opoziční ČSSD existuje podezření, že Věci veřejné dosadily do protikorupčního útvaru své lidi.

Prodlevy ve výsleších

HN uvedly, že policie vyslechla Škárku až za 12 dní, Kočí za více než tři týdny. Vrbová však uvedla, že nyní už je vyšetřování standardní. "Vše běží podle trestního řádu a podle plánu vyšetřování. Nejsou průtahy," řekla žalobkyně.

Podle listu má však policie s výslechy politiků VV problémy. "Nám se opakovaně stává, že se omlouvají z výslechu, a to i pět minut po stanoveném termínu," uvedla Vrbová a dodala, že jeden poslanec se omluvil už čtyřikrát. Vyslechnout se zatím nepodařilo ani předsedu Radka Johna. Právě představitelé VV si přitom založili kariéru na tvrdém tažení proti korupci.