Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Poslanci s titulem MUDr. se očkovat nenechají

Poslanci s titulem MUDr. se očkovat nenechají
zdroj: tisková zpráva

Poslanci, kteří jsou zároveň lékaři, by se prý nenechali očkovat proti prasečí chřipce. A to ani tehdy, kdyby byli na seznamu osob, u nichž hlavní hygienik Michael Vít rozhodl o povinném očkování. Uvedl to deník Právo.

V seznamu jsou poslanci kvůli své lékařské profesi, ne kvůli členství v parlamentu. Očkování skoro všichni ale na dotaz Práva odmítli. Radši by zaplatili pokutu 10 tisíc korun.

Právo však k tomu podotýká, že poslanci a senátoři mají takzvanou přestupkovou imunitu. To znamená, že si mohou vybrat, kdo by jejich provinění řešil - buď správní orgán v místě bydliště (obecní úřad), nebo imunitní výbor parlamentní komory.

„Pokládám to za naprostou hloupost, strašení lidí. Zásadně to odmítám a budu všemi prostředky bojovat za to, aby očkování proti této banální chorobě bylo dobrovolné," řekl místopředseda zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS). Vyjádřil se tak přesto, že se nechává pravidelně očkovat proti chřipce sezónní.

Šťastný: každý má právo odmítnout lékařský výkon

Šťastný připomíná, že v ČR platí Listina základních práv a svobod a mezinárodní úmluvy, podle nichž má právo odmítnout poskytnutí lékařského výkonu každý člověk. "Já bych se nenechal očkovat proti viru A/H1N1, ani kdyby to bylo povinné," uvedl poslanec, který dřív u prezidenta Václava Klause - známého odpůrce povinného očkování - působil jako poradce.

Poslanec Šťastný vidí problém také v tom, že vláda nyní řeší problém, co s nakoupenými vakcínami. „Vláda podobně jako vlády v ostatních zemích podlehla falešné panice a nakoupila milióny vakcín. Problém je teď v tom, že naše vláda se je snaží podle mě mermomocí upotřebit a často i takovýmito nevhodnými způsoby," dodal deníku Šťastný.

Další místopředseda zdravotního výboru Jozef Kochan (ODS) se také očkování nepodrobí. Je již očkován proti sezónní chřipce, ale silnou negaci proti novému očkování nemá.

Šéf téhož výboru Jaroslav Krákora (ČSSD) sice proti očkování není nijak vymezen, ale očkovat se nenechá. „Když to bude povinné, tak obstrukce dělat nebudu. To snad tělo unese," řekl Právu s tím, že teď to do úvahy nepřipadá, protože právě prodělává lehké onemocnění s teplotou a rýmou.

Předsedu sněmovny nepřinutí - kvůli jiné nemoci

Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) sice lékařem není, ale Právo připomíná, že se z titulu funkce účastní zasedání Bezpečnostní rady státu. Její členové patří k těm, kdo se budou muset případně povinnému očkování podrobit.

Vlček je již léta limitován svým těžkým onemocněním slinivky, a tak mu ošetřující lékař očkování nedoporučil. „Nenechám se očkovat na nějakou chorobu, která by mi mohla vyvolat nepředvídanou reakci mé slinivky. I když se dopustím přestupku, protože mé zdraví je mi přednější než nějaké nařízení od zeleného stolu," prohlásil Vlček.

Ministr vnitra Martin Pecina je dalším členem Bezpečnostní rady státu. I na něj se tedy bude povinné očkování vztahovat. Jenže Pecina se očkovat také nedá. „Když to bude povinné, tak se podřídím. Jinak se ale dobrovolně nenechám, protože mám na očkování vždy špatnou reakci a chřipku nedostávám," dodal ministr.

Šnajdr: Očkování není povinné!

Náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr ovšem v úterý večer v pořadu České televize Hyde Park řekl, že očkování je dobrovolné a nikdy nebylo nařízeno, že by pro někoho mělo být povinné (Více ZDE). „O povinnosti nechat se očkovat se mluvilo jen v souvislosti s armádou," zmínil Šnajdr. Podle něj má armáda jiné právní předpisy a řídí se rozkazy.

www.parlamentnilisty.cz