Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

ODS připomíná spolek padlých andělů, připustil Nečas

ODS připomíná spolek padlých andělů, připustil Nečas
zdroj: Mediafax

Zásadním úkolem, který musí ODS splnit do voleb, je přesvědčit voliče, že dokáže splnit předvolební sliby. Během neformálního setkání s novináři to uvedl její lídr Petr Nečas.

Opětovné získání důvěryhodnosti prý bude stranu bolet.

Nový volební lídr ODS Petr Nečas reagoval na dotaz, zda občanští demokraté dokáží vůbec splnit sliby, naznačené během představování programu pro snížení dluhu veřejných financí. Spouštěcím motorem pak byla připomínka, že v roce 2006 ODS slibovala daňové přiznání na jednom listě papíru, což během tří let vládnutí nedokázala realizovat.

Důvěryhodnost a zase důvěryhodnost

„My jsme si plně vědomi potřeby důvěryhodnosti. Víme, že kromě předvolebních slibů je pro voliče důležitý především jejich nositel," konstatoval Nečas. Právě jej jako nositele ale v posledních týdnech zpochybňuje konkurenční ČSSD. Úvodem jejích tiskovek bylo v posledních týdnech video z předvolebních Otázek Václava Moravce, kde Nečas hovoří o způsobu řešení finanční spoluúčasti pacientů.

„My musíme pracovat na té důvěryhodnosti a uvědomujeme si, že některé z našich členů to bude i bolet," konstatoval dále Nečas. ODS podle něj leckdy připomíná spíše „spolek padlých andělů."

Musíme něco dělat s vnitrostranickými poměry

Jedním dechem ale dodal, že i přes to všechno představuje ODS pro mnoho voličů „tu lepší variantu povolebního vývoje." „Jsem si plně vědom toho, že spousta pravicových voličů nás bude volit jen se skřípěním zubů. My chceme, aby nás ještě jednou vzali na milost. Z našeho současného jednání musí být jasné, že potřebujeme urychleně něco dělat s vnitrostranickými poměry," uvedl Nečas.

ODS musí dále podle Nečase postavit hráz negativní kampani ČSSD. Konzervativci prý potřebují dát veřejnosti najevo, že téměř tříleté vládní angažmá nebylo žádným průšvihem, ale obdobím, kdy se udělalo mnoho užitečného.

Za tím účelem uspořádá i speciální, bilanční tiskovou konferenci. „Ujišťuji vás ale, a to říkám naprosto otevřeně, že ostatní jsou ještě horší," prohlásil Nečas k vnitrostranickým poměrům politických konkurentů.

Občanští demokraté ve středu představili svá řešení proti veřejnému dluhu. Požadují například zavedení Finanční ústavy či zřízení Národní rozpočtové rady jako orgánu posuzujícího výdaje rozpočtu nebo dopad návrhů zákonů na podnikatelské prostředí.

Dalším z nápadů je zrušení tří ministerstev a redukce počtu ostatních státních institucí nebo zákaz navyšovat pozměňovacími návrhy schválený schodek rozpočtu.

                                                                                                                           www.parlamentnilisty.cz