Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Nekompromisní vzkaz policistům: Na slíbené prémie zapomeňte

Nekompromisní vzkaz policistům: Na slíbené prémie zapomeňte
zdroj: Mediafax

Jedním z motivačních prvků na uklidnění policejního sboru měly být prémie ze zrušených tabulkových míst. Takový byl plán dnes již bývalého ministra vnitra Radka Johna. Policejní prezidium má však pro policisty smutnou zprávu, slibované prémie nebudou.

Mimořádných odměn za dobře vykonanou práci bude o poznání méně. Situace v oblasti provozu si vyžádala v krátké době další zásah, tentokrát však velmi bolestivý.

Už v dubnu tohoto roku došlo k rozpočtovému opatření, kterým se převedly prostředky na platy do kapitoly provozu mezi všechny krajská ředitelství, a to ve výši 342 milionů korun, jak ParlamentnímListům.cz potvrdil mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej. Tímto opatřením mělo dojít k zajištění minimálního standardu výkonu služby Policie ČR a k základní stabilizaci provozního rozpočtu pro rok 2011 a následující léta.

Nicméně ani to evidentně nestačí. Dlouhodobě podfinancovaný rozpočet policejního prezidia v oblasti provozu si vyžádal další zásah a návrh na úpravu už míří na jednání vlády, respektive k ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09).

Huml: Převod je zřejmě nevyhnutelný

Ze 121 neobsazených tabulkových míst, původně určených na prémie, má dojít k trvalému převedení 58 milionů korun zejména na nákup materiálu, nákup energií a pohonných hmot a na opravy a údržbu movitého a nemovitého majetku.

"Já si počkám na zdůvodnění prezidia, ale pakliže by nemělo být na benzin, tak je tento převod peněz nevyhnutelný," řekl pro ParlamentníListy.cz člen Výboru na obranu a bezpečnost Stanislav Huml.

Věděli jsme dávno

"Když nám ministr John v srpnu po tiskové konferenci představoval objem financí nalitých do provozu, věděli jsme, že to nebude stačit. Ty peníze se prostě odněkud přečerpat musely," konstatuje předseda policejních odborů Milan Štěpánek. Policisté tak jinými slovy budou do konce roku bez prémii. "Je to smutné. Ministr Kubice s tím těžko něco udělá," dodává k bezútěšné finanční situaci policejního sboru pro redakci Štěpánek.

"Nedivím se tomuto kroku vzhledem ke stavu policie i vnitra jako takového. Jedná se však o zoufalý nic neřešící nesystémový krok, na kterém jsou opět biti jen řadoví policisté a kriminalisté," stěžuje si předseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Buřič. Dokud podle něj nebude vůle trestat neschopné politiky a manažery a dokud neprojde policie radikální proměnou, budeme prý takováto opatření vnímat často.

A motivace?

Otázkou však zůstává, jak dlouho dokáže v tomto nouzovém stavu policejní sbor fungovat a co se stane s motivačním prvkem policistů, připustíme-li skutečnost, že v posledních letech došlo již ke snížení tarifů, příplatků za směnnost a v mnoha krajích pak k seškrtání rizikového příplatku.

"Ta pracovní motivace určitě klesne. Doposud se jelo v duchu 'pracuji-li za někoho jiného, dostanu za to i řádně zaplaceno', to asi končí. Snad se nějaké odměny najdou, ale toto rozpočtové opatření v případě schválení znamená, že na ně bude o 58 milionů méně," uzavírá pro ParlamentníListy.cz znepokojený předseda Výboru na obranu a bezpečnost František Bublan (ČSSD).

O nevyhovujícím rozpočtu policie, ale i hasičů a celkově resortu vnitra, referovali před dvěma týdny na sněmovním výboru pro obranu šéf policie Petr Lessy, hasičů Miroslav Štěpánek, ale i ministr vnitra Jan Kubice. Policie podle Lessyho potřebuje na příští rok navýšení rozpočtu o 2,2 miliardy korun. Ještě větší sumu uvedl na výboru Kubice, podle něhož je nezbytné navýšit rozpočet jeho resortu o 3,1 miliardy, což je podle jeho slov minimum, aby mohli policisté a hasiči plnit své funkce.