Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Lidé z TOP 09 hledají záminku k odchodu z vlády, ohromil Škromach

Lidé z TOP 09 hledají záminku k odchodu z vlády, ohromil Škromach
Zdeněk Škromach (ČSSD) | zdroj: Mediafax

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Místopředseda ČSSD a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach nečekaně „vypadl“ ze seznamu ministrů stínové vlády. Proč došlo ke změně tohoto stínového kabinetu? Odpovědí na tyto a další otázky je náš půlnoční rozhovor.

Nejprve tradiční otázka. Co bude dnes o půlnoci dělat Zdeněk Škromach?

Myslím, že i já už tradičně budu u svého počítače. Budu dodělávat poštu, mezitím odpovídat na otázky na facebooku a na závěr si „odskočím“ zahrát nějakou hru, například „Battlefield“. Odreagovat se.

Je hodně věcí, od kterých se v současné době potřebujete odreagovat?

Tak, myslím, že se situace po sjezdu (ČSSD) situaci značně stabilizovala, ale teď, po oznámení nové stínové vlády, se začaly rozvíjet další diskuze. Takže je vlastně neustále co řešit.

Bylo hodně překvapivé, že jste ze stínové vlády vypadl jak Vy, tak pan poslanec Vítězslav Jandák, který je obecně uznávaný jako nejlepší ministr kultury posledních let. Znáte důvod těchto změn?

Já jsem u těchto jednání nebyl a je to věcí předsedy strany Slávka Sobotky, který to dojednával. Proto na to neumím odpovědět.

Opět se mluví o pádu vlády, ale tentokrát se hovoří o tom, že se o to postará TOP 09, která ať už z programových důvodů, po zveřejnění Agendy 2014 z dílny ODS, nebo z důvodu jiných neshod s koaličními partnery nehodlá dále spolupracovat na činnosti vlády. Považujete to za reálnější než jindy? Pokusů o svržení této vlády bylo už přece nespočet. Navíc o tom hovoří i někteří opoziční poslanci jak z řad ČSSD, tak i z KSČM.

Pokud jde o účast TOP 09, myslím si to už delší dobu, a podle mne to souvisí ještě s prezidentskou volbou. Kalousek bude chtít využít vyšší preference i v porovnání s ODS, které narostly TOP 09 podporou Karla Schwarzenberga v prezidentské volbě. Původně jsem myslel, že k tomu dojde už do konce dubna, ale nevylučuji to ani do konce května. Předpokládám, že ať už pod záminkou zrušení sKaret či z jiného důvodu, by mohli poslanci TOP 09 vypovědět koaliční smlouvu a odejít z vlády. Pak by museli poslanci hlasovat o rozpuštění sněmovny a do dvou měsíců by byly volby. To je obvyklé řešení.

A když k tomu do konce května nedojde?

Pak už nemá smysl hovořit o volbách v předčasném termínu.

Zdroje: