Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Dimun kritizuje ČSSD bez Paroubka: Moc ´baronů´ narůstá

Dimun kritizuje ČSSD bez Paroubka: Moc ´baronů´ narůstá
zdroj: Mediafax

Bývalý šéf PR a marketingu ČSSD Petr Dimun rozebírá v Lidových novinách ČSSD poté, co ji opustil jako lídr Jiří Paroubek. "ČSSD se stáhla z role viditelného lídra politické diskuse a místo autoritativních řešení jde cestou nabízení alternativ a diskuse," tvrdí Dimun.

Takový je alespoň pohled na věc Dimuna, který býval kdysi nepostradatelným Paroubkovým mužem. Podle Dimuna se současná sociální demokracie sblížila s aktivistickými intelektuály v čele s Václavem Bělohradským a Janem Kellerem, kteří se stali jakousi ikonou „Sobotkovy ČSSD."

ČSSD těží z deziluze veřejnosti. Nyní neotravuje a nevadí

„Právě levicově liberálním intelektuálům je styl nabízení provokativních otázek - spíše než hledání odpovědí - bližší a díky své aktivitě a mediální podpoře nahrazují fakticky politickou elitu ČSSD," vystřeluje mírně jedovatý šíp Dimun do řad představitelů ČSSD. Ta díky deziluzi, kdy je veřejnost opět jako před rokem unavená z politiky, údajně těží. Přínosem pro ní také je, že koalici se rozpadají autority.

„Ačkoliv o nich není v podstatě slyšet, jsou představitelé ČSSD v čele žebříčku popularity. Hlavním důvodem je, že voliče neotravují a nepolarizují svými zásadními prohlášeními společnost, tudíž nevadí ani voličům, kteří ČSSD nevolí," zmíňuje dále v článku Dimun.

Dále nabízí zamyšlení nad tím, že v poslední době vlastně o ČSSD nikde není slyšet, tedy alespoň o těch prohlášeních, která by vyvolala celospolečenskou diskusi. Navíc podle něj pod slupkou klidné síly bublají vnitřní problémy, jenže právě ty se dařilo pod autoritativním působením Paroubka zvládat.

Přeregistrace členů se Sobotkovi nedaří prosadit

„Moc oranžových baronů, obdoby kmotrů ODS, narůstá. Bohuslavu Sobotkovi se například nedaří prosadit přeregistraci členů v ústecké ČSSD, jejímž symbolem se stal chomutovský sociální demokrat Roman Houska, partner ústecké hejtmanky Jany Vaňhové, která si na sjezdu hrála roli ranaře, kontrolujícího bezostyšně lístky delegátům," píše dále Dimun.

Dalším problémem podle něj je nové ustavení stínové vlády, kdy je prý Michal Hašek uražen, neboť „jeho tábor" si to vyložil jako útok na své mocenské pozice. Ustoupí-li pak Sobotka i z toho, že nejmenuje Paroubka stínovým ministrem financí, mnozí lidé v ČSSD si to vyloží jako projev slabosti. Diskutovat a nastolovat otázky je podle Paroubkovy pravé ruky sice prospěšné, ale někdy je třeba také rázně a jednoduše formulovat své postoje.

„Hrát hokej nebo fotbal v obranném pásmu sice lze, možná dokonce nedostanete gól, ale taková hra si těžko získá oddané fanoušky," dodává nakonec Dimun.