Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Černé odběry elektřiny by mohly být trestné

Černé odběry elektřiny by mohly být trestné
zdroj: tisková zpráva

Ministerstvo průmyslu a obchodu vytáhlo do boje proti černým odběratelům elektřiny. Hodlá prosadit zákon, aby neoprávněný zásah do elektroměru ze strany zákazníka byl klasifikován jako trestný čin.

Podle ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského je předně třeba zpřesnit definici toho, co nelegální odběr elektřiny je. Pak také chce upravit metodiku výpočtu škod způsobených černým odběrem.

Tošovský se na tomto postupu dohodl se zástupci Státní energetické inspekce, Energetického regulačního úřadu a ministerstva vnitra. Jednání bylo svoláno poté, co byl elektrárenský gigant ČEZ kritizován kvůli svým sporným metodám při zásazích proti podezřelým z nelegálního odběru elektřiny.

Na veřejnost například uniklo video Oddělení netechnických ztrát ČEZu s jejich kontroverzním výcvikem, kde se učili mimo jiné střílet či bránit se proti psům. Na jednom ze záběrů kontroloři také zabíjeli drůbež. Policie kvůli tomu minulý týden navrhla obžalovat 26 kontrolorů kvůli údajnému vydírání odběratelů elektřiny.

Tošovský se vyjádřil i k návrhu energetické společnosti ČEZ, jež chce vytvořit společný podnik všech distributorů elektřiny a plynu, který by situaci s nelegálními odběry řešil. O vytvoření takové firmy totiž usiluje šéf ČEZu Martin Roman. Zčásti si tím chce odstranit nálepku toho, kdo praktiky kontrolorů z Oddělení netechnických ztrát podporoval. "Chceme se státními organizacemi dohodnout na pravidlech postupu a určitě bychom i přivítali, aby takováto nová organizace byla po nějakou formou státního dohledu," uvedl Roman pro Český rozhlas.

Tošovský ale v pátek uvedl, že takový návrh záleží čistě na rozhodnutí distributorů a jde mimo ministerstvo. Český rozhlas pak k tomu dodal, že sjednocení přístupu se zamlouvá i generálnímu řediteli Pražské energetiky Drahomíru Rutovi. "Každý distributor to dělá trochu jinak a tím, že to podporuje pan ministr Tošovský, tak si myslím, že stát má snahu tuto záležitost ujednotit. Čili v tom by mohl být přínos," podotkl k tomu Ruta ještě před jednáním na ministerstvu.

O problematice černých odběrů jednali s firmou ČEZ tento týden i poslanci ze sněmovního hospodářského výboru na výjezdním zasedání v Mostu. Výbor pak doporučil ministerstvu průmyslu, aby podpořilo návrh na vznik společné firmy distributorů energie pro řešení nelegálních odběrů. Jak řekl člen výboru Karel Šidlo (KSČM), mělo by jít o subjekt vzniklý na základě vzájemné dohody a neřešilo se, zda by to měla být například firma nebo státní organizace.

www.parlamentnilisty.cz