Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Zoufalý John u Jílkové: To máme ty korupčníky vraždit?

Zoufalý John u Jílkové: To máme ty korupčníky vraždit?
zdroj: Mediafax

Šéf Věcí veřejných a bývalý ministr vnitra Radek John se i nadále drží své protikorupční rétoriky, s níž se jeho strana dostala do sněmovny. V pořadu Máte slovo se v České televizi pokoušel hájit novelu zákona o veřejných zakázkách, která by podle něj měla alespoň "zapálit svíčku" v temnotě korupcí prolezlé republiky.

"Novela má už předem více popularity, než jakou si zaslouží," zpražila Johna hned na začátku pořadu opoziční Marie Benešová (ČSSD), někdejší nejvyšší státní zástupkyně. "Předkladatel se očividně nevyrovnal se všemi připomínkami."

Připomínek mělo být 950 celkem. John ovšem mávl rukou, k občanskému zákoníku byl prý počet připomínek v řádu tisíců, tak je 950 ještě pěkné číslo, které se dalo zvládnout. A všechny rozumné připomínky prý také byly zapracovány.

Váš návrh nikoho nezajímá, smiřte se

"Je to amaterismus," kritizoval protikorupční novelu podnikatel ve stavebnictví Miloš Cach, který Johna ještě ve funkci ministra oslovil s vlastním návrhem řešení. "Oni vůbec neposlouchají odborníky, ten nový zákon nic nezmění."

John Cacha ujistil, že změní. Navzdory tomu muž dál protestoval. Ztišit se ho podařilo až moderátorce Michaele Jílkové. "Pane Cachu, mám pro vás smutnou zprávu - je sice hezké, že jste aktivní, ale váš návrh se zkrátka neuplatní, smiřte se s tím," podotkla. John jen nenápadně dodal, že některé Cachovy návrhy přeci jen v novele jsou.

Novela by měla přinést mimo jiné také zavedení plně transparentního systému zadávání veřejných zakázek, který by měl být online. Veřejnost by tak měla mít možnost kontrolovat případné prodražování zakázek sama.

Celý článek na ParlamentniListy.cz