Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Ekonom Sedláček: Ze země neutíkejte. Vládu tím nepotrestáte

Ekonom Sedláček: Ze země neutíkejte. Vládu tím nepotrestáte
zdroj: Mediafax

Kauzy spojené s nepokoji ve vládě, neustále politické roztržky a další aféry přispívají k "blbé náladě" v české společnosti. Řada zejména mladých lidí tak uvažuje dokonce o emigraci. Podle ekonoma Tomáše Sedláčka by tím ale vládě lekci nedali. Naopak.

V souvislosti s řadou vládních skandálů a korupčních i jiných afér se v poslední době v české veřejnosti objevují nejen negativní nálady a deziluze ze stavu, kam pracně vybojovaná demokracie dospěla, ale i plány zemi opustit.

Podle ekonoma Tomáše Sedláčka jsou ale podobné úvahy nelogické. "Emigrací lidé žádného politika nepotrestají, naopak, je to jakási rezignace," uvedl pro ParlamentníListy.cz. Právě Sedláček byl přitom hlavním hostem nedávno odvysílaného speciálu pořadu Hydepark, který se právě touze po emigraci, zejména u mladých lidí, věnoval.

"Drtivá většina těch, co vyhrožují, stejně neodejde," zmírnil obavy z masivního odchodu tuzemské elity. "Exodus mladých lidí nelze čekat, většina z nich sice na čas Česko opustí, ale spíše v rámci studijních a jiných pobytů. Touha pobýt nějaký čas v zahraničí k současným mladým a vzdělaným lidem prostě patří," uvedl Sedláček pro ParlamentníListy.cz.

Pokud však přeci jen v zahraničí zůstanou, nebude to podle vrcholového ekonoma, který také delší čas mimo ČR působil, tím, že by byli nespokojeni se současným politickým establishmentem. "Fundamentálně nesouhlasím s tím  závěrem, že lidé chtějí odcházet proto, že se tady koalice nedohodne," uvedl Sedláček.

Ekonom také zmírnil obavy některých Čechů ze zdražování v souvislosti se sjednocením daně z přidané hodnoty na 17,5 procentech.

Celý článek na ParlamentniListy.cz