Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Zemřela herečka Zdena Hadrbolcová

Zemřela herečka Zdena Hadrbolcová
Zdena Hadrbolcová | zdroj: Profimedia

Ve věku 86 let dnes v Praze zemřela filmová a divadelní herečka Zdena Hadrbolcová. Ve filmu a v televizi se proslavila zejména jako představitelka starostlivých maminek. Zahrála si například ve filmech Už zase skáču přes kaluže nebo Slavnosti sněženek či v televizních seriálech Létající Čestmír a Ulice. Informaci serveru Blesk.cz potvrdila herečka a výtvarnice Iva Hüttnerová.

Hadrbolcová loni v prosinci utrpěla podle médií mozkovou příhodu a musela být převezena do nemocnice. V poslední době byla v léčebně pro dlouhodobě nemocné. „My jsme to velmi tajili, kde je, aby měla klid,“ řekla ČTK Hüttnerová, která byla s Hadrbolcovou v kontaktu. Dodala, že herečka zemřela dnes ráno.

Zdena Hadrbolcová vystudovala Divadelní akademii múzických umění. Nejprve studovala režii, následně přešla na herectví. Po absolvování školy nastoupila do tehdejšího Divadla S. K. Neumanna (nynějšího Divadla pod Palmovkou). Na jevišti ztvárnila řadu postav, mimo jiné Soňu v Čechovově Strýčku Váňovi nebo Růženku ve Šrámkově lyrickém dramatu Měsíc nad řekou.

Na počátku 90. let zamířila Hadrbolcová do Činoherního klubu, odkud zanedlouho přešla do angažmá v Městských divadlech pražských. Od roku 1997 byla členkou hereckého souboru Divadla Na zábradlí. Diváci ji tam mohli spatřit například v Pitínského Matce nebo jako statkářku Petrinovou v dramatu Platonov je darebák!

Diváci ji znali také z filmů a televize. Zahrála si například v Kachyňově snímku Už zase skáču přes kaluže, ztvárnila ráznou vedoucí samoobsluhy v Menzelových Slavnostech sněženek či starostlivou, leč poněkud dezorientovanou maminku v dramatu Saši Gedeona Návrat idiota.

 

Zdroje: