Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 8°C Skoro zataženo

Aktualizováno: Zemanovo zaříznutí Zaorálka a válka se Sobotkou: Vážený profesor Gerloch dělá jasno

Aktualizováno: Zemanovo zaříznutí Zaorálka a válka se Sobotkou: Vážený profesor Gerloch dělá jasno
Miloš Zeman | zdroj: isifa/MAFRA/Michal Růžička

Teď ještě může prezident Miloš Zeman mluvit do nominací politických stran na ministry, ale jen do té doby, než oficiálně jmenuje premiéra. Pak by podle ústavních právníků měl potvrdit do vlády lidi, které mu premiér navrhne. Výjimkou by podle nich byla situace, kdyby měl vážné zákonné důvody, které by mu bránily jmenovat některého kandidáta.

„Kdyby prezident závažný důvod neměl a šlo by jen o osobní vztahy nebo animozity, nelze úplně vyloučit, že by se tu otevřel kompetenční spor, který by měl řešit Ústavní soud,“ prohlásil děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy profesor Aleš Gerloch. Narážel tak na spekulace, že prezident Miloš Zeman nehodlá jmenovat sociálního demokrata Lubomíra Zaorálka, s nímž nemá nejlepší vztahy.

Miloš Zeman si myslí, že může odmítnout kandidáty

A čím víc se blíží dohoda o vládní koalici, tím víc se začíná potvrzovat obava, že prezident některé návrhy vetuje, protože podle hlasů z Pražského hradu prý nechce za žádných okolností jmenovat Lubomíra Zaorálka ministrem zahraničí a odmítl by zřejmě i Jiřího Dienstbiera na Ministerstvo spravedlnosti. Miloš Zeman už veřejně říká, že mu ústava dovoluje odmítnout kandidáta na ministra. „Prezident jmenuje vládu na návrh premiéra a má spoluodpovědnost na tom, jak vláda bude složena. Moje základní představa je, že by to neměla být vláda obdobně nekompetentní, jako byli někteří ministři a některé vlády předchozí,“ prohlásil prezident v nedělním rozhlasovém pořadu Hovory z Lán.

Premiér není loutka v prezidentových rukou

Miloš Zeman v případě kabinetu Jiřího Rusnoka tvrdil, že do sestavování vlády nemluvil. „Absolutně ne, o některých ministrech jsem dokonce ani vůbec nevěděl. Pokládám to za naprosto správné, protože premiér není loutka v prezidentových rukou. Má svaté právo rozhodnout o složení své vlády. Samozřejmě nevylučuji, že kdyby se ve vládě objevila neosobnost, tak bych s panem premiérem o této věci konzultoval. Ale protože tomu tak nebylo, plně respektuji jeho volbu,“ řekl před pár měsíci.

Dnes už ovšem hovoří úplně jinak: „Podle ústavy prezident jmenuje nejen premiéra, ale i vládu, a pokud je duševně příčetný prezident, tak se samozřejmě zajímá i o personální složení této vlády,“ uvedl. „Jinými slovy je tam jakási dělba práce, což je naprosto v pořádku. To znamená, prezident může odmítat, nemůže dát vlastní návrh a musí se nakonec s premiérem na konkrétní osobě dohodnout," je Miloš Zeman odhodlán mluvit případnému premiérovi do jeho pravomocí.

Než premiéra jmenuje, může s ním diskutovat o výběru

Podle profesora Aleše Gerloch je totiž úloha prezidenta Ústavou jednoznačně dána. „Prezident republiky jmenuje předsedu vlády a na jeho návrh ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů,“ konstatoval odborník na ústavní právo. Pokud jde o konkrétní postup, je podle něj třeba si uvědomit, že prezident jmenuje nejprve premiéra. Do té doby může podle odborníka na ústavní právo hlava státu mluvit do výběru možných kandidátů. „To znamená, pokud jsou vedena nějaká jednání mezi prezidentem a osobou, která je politicky zvažována jako osoba, která by měla být předsedou vlády nebo která je prezidentem republiky pověřena jednáním o sestavení vlády, nejedná se ještě o situaci, kterou upravuje ústava, protože v takovém případě se ještě nejedná o návrhy předsedy vlády,“ vysvětlil profesor Gerloch.

Zdroje: