Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Zeman při debatě kandidátů na Hrad vzkázal Sobotkovi: Já mám zuby v pořádku

Zeman při debatě kandidátů na Hrad vzkázal Sobotkovi: Já mám zuby v pořádku
Miloš Zeman | zdroj: Mediafax

Mezi prezidentskými kandidáty Milošem Zemanem a Přemyslem Sobotkou to během pondělní večerní debaty několikrát značně jiskřilo. Přesto ji aktéři nakonec zhodnotili jako věcnou, slušnou a na úrovni. Bodem sváru byly až církevní restituce, odbojová skupina bratří Mašínů a daňová politika.

Jedna z prvních veřejných diskusí mezi kandidáty na prezidentský úřad se v pondělí večer konala v Muzeu východních Čech v Hradci Králové. Miloš Zeman totiž tento dej cestoval po celém kraji a již v minulosti ostatní kandidáty vyzval, aby se s ním ve slovních "bitvách" utkali.

Oba kandidáti na nejvyšší ústavní funkci shodně zdůraznili, že oproti ostatním mají značnou výhodu, v politice jsou dlouho, mají tedy zkušenosti a lidé mohou očekávat, jak se v té které situaci zachovají. "Politika je řemeslo, proto je celkem logické, že je třeba se ho naučit. Neměli byste proto naletět těm, kteří ještě nesložili 'mistrovskou', ba ani 'tovaryšskou' zkoušku a o některých můžeme pochybovat, že jsou na úrovni učňů," uvedl Zeman.

Fischer nedělal vůbec nic, takového prezidenta ale nepotřebujeme

S tím se Sobotka zcela ztotožnil a trochu se pochválil, když řekl, že sám má také zkušenosti z komunální politiky, když působil na regionální úrovni v Liberci.

Dva uchazeči o hradní křeslo však nedebatovali sami. S Milošem Zemanem se besedy účastnil i senátor a kandidát na hejtmana Vladimír Dryml (SPOZ) a spolu s Přesmyslem Sobotkou s občany debatoval lídr krajské kandidátky za ODS Miloslav Plass.

Dryml zdůraznil, že tolik favorizovaný Jan Fischer je možná favorizovaný a údajně oblíbený především proto, že nic pořádného nedělal. "Takového prezidenta my ale nepotřebujeme," řekl jasně senátor Dryml.

Na přetřes přišel i věk kandidátů a to v souvislosti se známým výrokem šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, že některým uchazečům o hradní křeslo budou možná při debatách vypadávat zubní protézy. "Když mi bylo tolik let jako panu Bohuslavu Sobotkovi, byl jsem také drzý a hloupý fracek," setřel mladého předsedu sociální demokracie Zeman s ujištěním publiku, že on má zuby v pořádku.

Zdroje: