Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Zdražení potravin? Podle Bárty jich v nižší sazbě zůstane dost

Zdražení potravin? Podle Bárty jich v nižší sazbě zůstane dost
zdroj: tisková zpráva

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) nevidí zdražování potravin, které sebou přinese důchodová reforma, černě. Základní zdravé potraviny podle něj zůstanou v normě a naopak kaloricky vydatné se zdraží. I maso se tak podle ministra dostalo na černou listinu.

Ekonomičtí ministři se ve čtvrtek definitivně dohodli na základních rysech důchodové reformy. Jedním z důsledků budou i vyšší daně z přidané hodnoty. Státu to sice přinese až 57 miliard korun, podle některých však může takové navýšení atakovat sociální solidaritu státu.

Kvůli vyšší dani totiž zdraží velká část potravin, dětské pleny, léky, knihy, časopis, noviny, jízdné v hromadné dopravě a další položky.

Někteří se však ptají, bude to dostatečná kompenzace za dražší potraviny a další nezbytné věci.

Bárta chce pečovat o zdraví národa

Ministr dopravy a faktický šéf Věcí veřejných Vít Bárta zdražení potravin vidí vlastně v pozitivním duchu. Téměř jako příležitost k napravení stravovacích návyků a zlepšení statistiky obézních lidí v Česku. Jak jinak si totiž vysvětlit jeho slova, které pronesl v rozhovoru ČT24:

„Pro všechny občany máme základní balíček potravin, který je o plnohodnotné stravě i o zdravé stravě. Přeci jen jsme nejotylejší národ Evropy." Dále také dodal, že ryby, zelenina a další „zdravé potraviny" nezasáhne taková vlna zdražování, takže lidé jim budou moct holdovat bez omezení.

Celý článek na parlamentnilisty.cz