Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Zákaz mobilů ve školách přináší lepší studijní výsledky

Zákaz mobilů ve školách přináší lepší studijní výsledky
Dnes se děti téměř rodí s telefonem v ruce (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Studenti, kterým školy zakazují používat mobilní telefony, dosahují v národních srovnávacích testech mnohem lepších výsledků. Ukázala to studie londýnské ekonomické univerzity, jak píše server CNN Money. 

Vědci Richard Murphy a Louis-Philippe Beland sledovali, jak se na 91 britských školách vyvíjela politika používání mobilních telefonů od roku 2001 do současnosti. Údaje porovnávali s výsledky národních srovnávacích zkoušek, které absolvují studenti v 16 letech. Celkem studie pokryla studijní výsledky 160 tisíc studentů.

Vzešly z ní možná nepříliš překvapivé výsledky, které ale dávají kritikům mobilních telefonů za pravdu. Poté, co školy zakázaly na své půdě používat mobilní telefony, zlepšily se výsledky školy průměrně o 6,4 procenta. Největší rozdíly byly vidět u podprůměrnějších studentů, u kterých bylo patrné zlepšení o 14 procent.

"Výsledky naznačují, že u méně nadaných studentů je pravděpodobné, že je mobilní telefony při výuce rozptylují. Zatímco nadanější studenti se na výuku soustředí bez ohledu na to, zda jim škola povolila, či zakázala nosit si s sebou mobilní telefony," soudí ekonomové.

Neznamená to podle nich to, že by školy měly přestat používat moderní technologie, aby zlepšily soustředění svých žáků. Musí si však uvědomovat rizika, která to s sebou nese. 

Zdroje: