Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Zájem o očkování proti černému kašli podle lékařů stoupl, některým chybí vakcíny

Zájem o očkování proti černému kašli podle lékařů stoupl, některým chybí vakcíny
Například v Itálii se proti koronaviru děti od 12 let mohou očkovat už od první poloviny června | zdroj: Profimedia

Zájem dospělých o očkování proti černému kašli, jehož případů v Česku přibývá, se podle praktických lékařů oslovených ČTK mírně zvýšil. Někteří z nich ale řeší nedostatek vakcín. Vesměs je však lékaři a nemocnice mají k dispozici, vyplynulo z ankety ČTK. Očkování proti černému kašli, které v Česku povinně dostávají děti v prvním roce života a znovu v deseti nebo 11 letech, nechrání celoživotně a pro dospělé není zdarma. Mohou na něj ale zpětně dostat příspěvek od zdravotní pojišťovny.

Praktičtí lékaři začátkem března upozorňovali na to, že vakcíny pro dospělé nemohou u distributora objednat. Ředitel odboru ochrany veřejného zdraví na ministerstvu zdravotnictví Matyáš Fošum dnes novinářům řekl, že po výpadku vakcíny s trojkombinací byly přesměrované pro děti a pro dospělé je určena vakcína obsahující i látku proti dětské obrně. Podle něj je jí dostatek.

Zhruba měsíční výpadek vakcíny pro dospělé potvrdila ČTK představitelka Sdružení praktických lékařů na Pelhřimovsku Eva Hlavičková. Nyní by vakcíny u lékařů podle ní měly opět být. V ordinaci Hlavičkové se lidé preventivně nechávali očkovat proti černému kašli i před nárůstem počtu nových případů, nyní je to podle ní asi pět lidí za týden. "Teď se zájem ještě trošku zvýšil," doplnila.

Vyšší zájem o očkování vnímá i jihomoravský krajský zástupce Sdružení praktických lékařů Ivo Procházka, který má ordinaci v Jedovnicích na Blanensku. "Dříve chtěly vakcínu za sezonu jednotky lidí. Nyní je to za poslední měsíc asi 15 dospělých. Mnohdy v rodině čekají miminko nebo mají vážně nemocného příbuzného," uvedl. Podle něj se ale kvůli nedávnému nedostatku vakcín očkování zdrželo, aktuálně ale problém s vakcínou nemá.

"Od minulého týdne můžeme využívat místo nedostatkové trojkombinace vakcíny proti záškrtu, černému kašli a tetanu také očkovací látku, která obsahuje vakcínu proti dětské obrně, kterou se očkují děti od tří let," řekl ČTK Procházka. Pacienti za dávku zaplatí přibližně 1300 korun.

Také podle jihomoravské šéfky Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Pavlíny Zemánkové mají lékaři dostatek vakcín. Nicméně zmínila, že navzdory šíření nemoci a tomu, že je očkování pro děti povinné, se stále najdou rodiče, kteří ho odmítají. "Máme teď dvě miminka v nemocnici, přičemž u jednoho rodiče očkování odmítli a druhé bylo pro očkování příliš malé," řekla ČTK Zemánková. Dostatek vakcíny pro děti a dorost v rámci povinného očkování je i v Ústeckém kraji, řekla předsedkyně tamního krajského Sdružení praktických lékařů Romana Balatková.

Naopak praktická lékařka Renata Havlíčková z Hradce Králové se potýká s nedostatkem vakcíny. "Nemáme a potřebovali bychom je. Objednací lhůta je přitom poměrně dlouhá, a to 14 dní, a příští týden by nám jich měli přivézt pět. Zájem o očkování je větší než dodávka," řekla dnes ČTK Havlíčková.

Zvýšený zájem o očkování zaznamenalo i Centrum očkování a cestovní medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové, podle mluvčího Jana Špeldy má ale dostatek vakcín. "Zatímco v minulých měsících to byly jednotky zájemců (o očkování), nyní centrum eviduje desítky očkovaných," řekl dnes ČTK Špelda.

Karlovarská krajská nemocnice očkuje podle mluvčí Markéty Singerové zájemce proti černému kašli jen v souvislosti s cestováním v ambulanci cestovní medicíny, v běžných případech je toto očkování v gesci praktických lékařů. Nemocnice nyní řeší očkování proti černému kašli u svých zaměstnanců, zejména těch, kteří jsou vystaveni riziku infekce. V současné době však nemají vakcíny k dispozici, uvedla mluvčí.

Lékaři v ČR od počátku roku evidují 2750 případů černého kašle. Více jich bylo naposledy v 60. letech, nicméně jejich současný počet se podle odborníků neblíží epidemické hranici. Podle dnešního vyjádření šéfa České vakcinologické společnosti ČSL JEP Romana Chlíbka jsou pro dospělé k dispozici desítky tisíc dávek vakcíny kombinující očkování proti černému kašli se záškrtem, tetanem a dětskou obrnou. Vakcína jen proti černému kašli nebyla a není v ČR dostupná.

Zdroje: