Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Žádná chyba se nestala, říká hygienik Vít

Žádná chyba se nestala, říká hygienik Vít
zdroj: tisková zpráva

Ač se v Česku epidemie prasečí chřipky neprojevila, stát nakoupil milion vakcín. To je často vyčítáno právě hlavnímu hygienikovi Vítovi. Ten vinu popírá.

Ač veřejnost nabádal, aby se nechala očkovat proti tzv. prasečí chřipce, sám vakcíny nevyužil a prasečí chřipkou onemocněl. Vyléčil se podle svých slov acylpyriny a čajem. Řeč je o hlavním hygienikovi Michaelu Vítovi.

Ten v rozhovoru pro středeční Mladou frontu Dnes vysvětloval nebezpečí prasečí chřipky a způsob, jakým on i ministerstvo zdravotnictví postupovali, aby předešli epidemii. Právě to, že stát na jejich popud nakoupil milion vakcín, z nichž se použilo pouze pár desítek tisíc, je jim nyní mnohými vyčítáno.

"Zpočátku jsme opravdu nevěděli, jak se ta nemoc bude chovat. Člověk se s ní v životě nesetkal a ty první informace zněly hrozivě: mladí lidé, studenti, aniž měli chronické onemocnění, umírali," uvedl Vít důvod, proč Česko nakoupilo tak velký počet vakcín.

Varovné signály podle něj pocházely prvotně od Světové zdravotnické organizace; ta ale podle Víta vědecky chybně nerozhodla. "Od roku 1997 jsme sledovali tzv. prasečí chřipku a tento kmen má vysokou smrtnost, ale špatně se přenáší. A vycházelo se z toho, že tento virus se může chovat tímto způsobem," zdůvodňuje hlavní hygienik opatrnost Světové zdravotnické organizace.

To, že by se "někde stala chyba", tak hlavní hygienik zcela vylučuje. "Když se chystáte na krizovou situaci, o které téměř nic nevíte, tak se musíte připravit na nejhorší variantu. Źádná chyba," hájí Vít postup ministerstva zdravotnictví.

www.parlamentnillisty.cz