Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Za stávkou může stát snaha zakrýt pandury, říká Němcová

Za stávkou může stát snaha zakrýt pandury, říká Němcová
zdroj: tisková zpráva

Na odsouzení stávky coby prostředku vydírání nebo nutnosti státu šetřit se shodují místopředsedové sněmovny za ODS i KDU-ČSL.

Miroslava Němcová (ODS) i Jan Kasal (KDU-ČSL) v nedělní Partii TV Prima kritizovali chování odborářů, kteří chtějí případné omezení svých benefitů bojkotovat plánovanou dopravní stávkou. "Odbory mají neomezené možnosti, jak destruovat celou Českou republiku," postěžoval si Kasal s tím, že každou stávku lze označit za nátlak a vydírání.

Podle Kasala si jsou všichni občané Česka vědomi, že se musí šetřit, ale  ve chvíli, kdy dojde na to, že by se mělo šetřit třeba právě na nich, názor mění. To se podle něj týká například právě dopravců.

Řešení nevidí ve stávce ani Miroslava Němcová. "Nevím, zda jim vadí pandury a to, že se v té souvislosti mluví o Jiřím Paroubkovi a chtějí to stávkou překrýt, " uvedla Němcová s tím, že chování odborářů se jí zdá nevhodné a nepřiměřené.

Pokud stávka bude, půjdeme do práce pěsky

Oba místopředsedové uvedli, že pokud se stávka ve čtvrtek skutečně bude konat, jejich pracovní plány nijak nezmění. Vydají se totiž do Poslanecké sněmovny pěšky. "Ty slabé dvě hodinky mi prospějí," řekl s nadsázkou Kasal.

On i Němcová se vyslovili také k rekordně nízké oblibě českého parlamentu u veřejnosti. "Na pováženou je, že sněmovně věří méně lidí, než samotným politickým stranám," postěžoval si Kasal s tím, že on sám by byl s důvěrou v dolní komoru parlamentu také na pochybách.

Politici se shodli i v otázce nutnosti v dobách hospodářské krize šetřit. "Situace v ČR není jednoduchá, budeme si utahovat opasky, nečekají nás jednoduché roky," podotkla Němcová s tím, že úkol šetřit bude hlavní prioritou vlády vzniklé po květnových sněmovních volbách.

www.parlamentnilisty.cz