Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Za slova o zabíjení pacientů s covidem potvrdil Nejvyšší soud podmínku

Za slova o zabíjení pacientů s covidem potvrdil Nejvyšší soud podmínku
Test na covid. Přichází na něj stále méně lidí. | zdroj: Profimedia

Nejvyšší soud odmítl dovolání Pavla Hlávky, jenž dostal podmíněný trest za slova o zabíjení pacientů s covidem-19 v plzeňské fakultní nemocnici. Soud rozhodoval bez veřejného jednání, plné odůvodnění zatím veřejně nezpřístupnil. Výsledek ČTK sdělila soudkyně Lenka Prýcová z Okresního soudu Plzeň-město, který se případem zabýval jako první instance.

Před soudem stanul Hlávka za slova o tom, že nemocnice nechává zemřít pacienty s covidem, když jim nechce podávat přípravky ivermektin a isoprinosin. Nejvyšší soud podle Prýcové dovolání odmítl jako nedůvodné. Obhajoba opakovala tytéž argumenty, se kterými se justice už dříve vypořádala.

Okresní soud původně Hlávku zprostil obžaloby, s tím ale nesouhlasil odvolací soud. Poté okresní soud vyměřil Hlávkovi za šíření poplašné zprávy a pomluvu trest 2,5 roku vězení se stejně dlouhou zkušební dobou. Uložil mu také povinnost omluvit se veřejně nemocnici a písemně jednomu z lékařů. Odvolací soud trest zkrátil na dva roky, zkušební lhůtu a povinnost omluvy ponechal beze změn.

Hlávku zdravotníci v době vrcholící pandemie pustili za umírající matkou na covidové oddělení fakultní nemocnice. Návštěvu si natáčel. Matce i dalším pacientkám na covidovém pokoji říkal, že je lékaři nechají všechny zemřít, že existuje vyzkoušený lék, který by jim mohl pomoci, ale že jim ho nemocnice nedá a všechny tam tak zabije. Mimo jiné uvedl, že nemocnice nechává umírat starší covidové pacienty a provádí tak "důchodovou reformu". Žena dva dny po synově návštěvě zemřela. Hlávka pak video zveřejnil, viděly ho desítky tisíc lidí.

Obhajoba se snažila soud přesvědčit, že video na platformě sledovali jen lidé s podobným smýšlením, jako má Hlávka, a že u nich by tedy jeho tvrzení paniku nezpůsobilo. Soud ale dospěl k názoru, že video bylo dále sdílené a veřejně dostupné, mohl ho vidět kdokoliv a mohlo přivodit paniku i v delším časovém horizontu. Mohlo vést i k tomu, že někteří lidé by odmítli hospitalizaci v obavě, že je tam nechají zemřít.

Ivermektin se používá proti parazitům u zvířat i lidí. Jeho přínos při onemocnění covidem-19 se podle stanoviska Státního ústavu pro kontrolu léčiv neprokázal.

Zdroje: