Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Z romského ghetta luxusní čtvrť? Termín zahájení proměny se blíží

Z romského ghetta luxusní čtvrť? Termín zahájení proměny se blíží
zdroj: tisková zpráva

Termín zahájení proměny přerovského ghetta, obývaného převážně Romy, se blíží. Luxusní čtvrť tu ale jen tak nebude. Majitel lokality nezahájí výstavbu včas. Zřejmě proto se zatím vyhýbá jakémukoliv jednání s městem. Radnici však již dochází trpělivost a hledá způsob, jak firmu Opera Bohemia přimět k řešení aktuální situace ve Škodově ulici.

Slovenská firma Opera Bohemia, která v roce 2007 koupila od přerovského magistrátu zchátralé objekty ve Škodově ulici spolu s pozemky o rozloze 4 886 metrů čtverečních za pouhý jeden a půl milionu korun, s radnicí příliš nekomunikuje a vyhýbá se jednání. Před několika týdny byli zástupci této společnosti pozvaní na jednání zastupitelstva. Nedorazili. Ani se neomluvili. Včera odpoledne mělo dojít k další schůzce. Investor se měl sejít s náměstkem přerovského primátora Michalem Záchou (ODS). Jenže ani tato schůzka neproběhla. Opera Bohemia se omluvila s tím, že navrhne jiný termín setkání pravděpodobně příští týden.

Chodil: Vše pokračuje podle plánu

„Firma sídlí na Slovensku a příští týden budou mít jednání v Brně, tak dohodneme pravděpodobně termín na dobu, kdy slovenští majitelé budou v České republice. Vše ale pokračuje podle plánu a tak, jak má,“ vysvětluje redakci Bohumil Chodil, někdejší jednal společnosti Opera Bohemia, kterého ve funkci nahradil Martin Hudec. Chodil by však i nadále měl být podle svých slov pověřen vystěhováním stávajících nájemníků Škodovy ulice a následným dobouráním zbývajících objektů.

Zácha: Takhle to dál nejde

Náměstku primátora a občanskému demokratovi Michalu Záchovi již pomalu dochází trpělivost s tím, jak se zástupci Opery Bohemie chovají. „Řekl jsem jim, že takhle už to dál nejde. Termín jim dýchá na záda a firma není připravena ho splnit, tak se snaží nahánět čas,“ domnívá se Zácha.

Podle něj teď společně s právníky hledá cestu, jak investora přimět k řešení situace ve Škodově ulici. „Právníci dělají rozbor a já hledám nějakou cestu, jak trošku zaútočit. Chci to nějak dořešit. Budu je nahánět dnes a denně. Je potřeba osobní kontakt,“ doplnil pro redakci náměstek Jiřího Lajtocha (ČSSD).

Majiteli hrozí další sankce

V případě, že firma nezačne stavět do 13. září, budou následovat sankce. Město odstoupí od kupní smlouvy a udělí společnosti pokutu ve výši půl milionu korun. Jelikož někdejší prokurista Opery Bohemie Bohumil Chodil před pár dny ParlamentnímListům.cz potvrdil, že se nezačne stavět včas, je téměř jisté, že k těmto sankcím dojde.

Kromě toho má již Opera Bohemia na krku dvě pokuty v souvislosti s nebezpečnou demolicí objektů přerovského ghetta. Nejen, že není jasné, kdo vlastně demolici provádí, ale navíc není ani staveniště zabezpečeno. Lidé, kteří tu denně procházejí, jsou tak ohroženi na životech. I stavební úřad si stěžuje na ignoraci ze strany firmy. „Firma se nechová podle našich výzev. Když někdo bourá, tak má oplotit staveniště, aby bylo zabráněno ohrožení života a zdraví osob a zvířat. Dvakrát jsme firmu proto vyzvali, aby místo staveniště oplotila, což neudělala, a tak dostala pokutu. Společnost jsme také pokutovali za to, že nechodí na povinné kontrolní prohlídky,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz vedoucí oddělení stavebního úřadu Jiří Just.

Podivnosti se dějí také kolem stěhování zbylých nájemníků ghetta. Lokalitu dnes obývá asi devět rodin, které se nedaří majiteli vystěhovat. Mají totiž platné smlouvy na dobu neurčitou a řádně platí nájem. Proto hledá různé kličky v podobě fiktivních výměn bytů bez náhrady. Na těchto machinacích se však podílí samo město, které tyto výměny schvaluje.