Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Vzkázali mi, že mám vykrvácet. Britský podnikatel líčí zážitky s pražskou radnicí

Vzkázali mi, že mám vykrvácet. Britský podnikatel líčí zážitky s pražskou radnicí
Bohuslav Svoboda. | zdroj: Mediafax

O fungování pražské radnice a lidí, kteří se kolem ní pohybují, vypovídá otevřeně britský podnikatel David Maxwell. Ten hlavnímu městu pronajímá Škodův palác, kde sedí řada úředníků. Připouští, že cena za pronájem je příliš vysoká. Způsob, jakým s ním magistrát jedná, je však naprosto neuvěřitelný.

Úředníci ve Škodově paláci sedí posledních sedm let. Ročně to magistrát stojí 200 milionů, smlouva je podepsaná na dvacet let. Rada vedená Pavlem Bémem tehdy uzavřela dohodu s bývalým majitelem paláce, pražským podnikatelem Sebastianem Pawlowskim. Ten budovu před dvěma lety prodal společnosti Guyana Holdings, kde je největším akcionářem právě Maxwell.

„Nechali jsme si udělat posudky u pěti mezinárodních právnických firem a všechny řekly, že naše smlouva je zcela v pořádku,“ říká britský podnikatel v rozhovoru pro server iHNED.cz. Připouští, že cena za pronájem je nadstandardní, protože od roku 2006, kdy byla smlouva uzavřena, ceny nájmů výrazně klesly. „Proto jsme navrhli snížení ceny s tím, že za to chceme prodloužení nájemní smlouvy,“ říká podnikatel.

S právníky magistrátu se však podle něj vůbec nedá dohodnout. „Když mi před dvěma týdny magistrátní právníci řekli, že bych měl krvácet, tak jsem si řekl, že nevím, proč bych se s nimi měl dál scházet,“ říká. Přesto zkusil ještě jednu schůzku, která opět selhala, takže celá věc nejspíš zamíří k soudu.

Podnikatel věří, že české soudy mu dají za pravdu. A pokud ne, dojde na mezinárodní spor. „Jsme přece pod ochranou mezinárodních smluv, které zabraňují vládám, aby vám ukradly majetek,“ říká. „Chceme, aby si magistrát uvědomil, že žijeme v právním státě a je potřeba dodržovat smlouvy,“ dodává.

„Jejich přístup bych popsal slovy: Zemři, Maxwelle, zemři!“ říká o magistrátních právnících. Ti mu prý byli jediným protějškem, primátor Svoboda ani nikdo z radních se s ním nikdy nesešel.

Zdroje: