Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Vyzrazené tajemství o Zemanovi, Ficovi a ČSSD

Vyzrazené tajemství o Zemanovi, Ficovi a ČSSD
zdroj: Mediafax

Vedení sociální demokracie čelí jedné ráně za druhou. Odstartovalo to zatčení Davida Ratha, pokračovalo ztrátou většiny v Senátu po odchodu dvou senátorů k Miloši Zemanovi, jenž by měl být i podle údajně vyslovené rady slovenského premiéra Roberta Fica prezidentským kandidátem ČSSD. Politolog Jiří Pehe ale tvrdí, že ČSSD opouštějí jen lidé, jejichž odchod straně spíš prospívá.

Sociální demokracii opouštějí její členové a míří za Milošem Zemanem do SPOZ. Takový přestup uskutečnili i senátoři Jiřina Rippelová a Vladimír Dryml, čímž nejsilnější parlamentní strana ztratila v horní komoře většinu. Mluví se ale i o dalších jménech, jejichž nositelé čekají se svými vyjádřeními na období po podzimních krajských a senátních volbách.

„Podíváme-li se na profily lidí, kteří sympatizují s Milošem Zemanem a kteří k němu odešli, nebo teprve chtějí odejít, tak je to pro sociální demokracii velmi pozitivní vývoj. I když v krátkodobém horizontu to může stranu poškodit, že jí to ubere procenta v krajských volbách, nebo že strana bude mít ve společnosti obraz, že se štěpí,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe s tím, že to všechno jsou lidé spjatí s érou opoziční smlouvy, kteří vyznávají silné vůdcovství Miloše Zemana.