Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Výpadek Facebooku, Instagramu a aplikace WhatsApp zasáhl 3,5 miliardy lidí

Výpadek Facebooku, Instagramu a aplikace WhatsApp zasáhl 3,5 miliardy lidí
Podle společnosti Facebook může být za výpadkem chybné nastavení jejího vnitřního systému, které mohlo vést k přerušení výměny informací mezi servery a datovými centry (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

V pondělí na několik hodin přestaly fungovat sociální sítě Facebook, Instagram nebo aplikace WhatsApp. Problémy s připojením měli také čeští uživatelé sítě Vodafone.

Několikahodinový výpadek sociální sítě Facebook a Instagram a aplikace WhatsApp začal v pondělí okolo 17 hodiny středoevropského času. Společnost se domnívá, že během výpadku neměly uniknout žádné uživatelské údaje. Výpadek obrovských rozměrů zasáhl až 3,5 miliardy lidí.

Uživatelé měli problémy s přístupem k sociálním sítích a aplikace WhatsApp nefungovala. Po několika hodinách byly služby Facebooku znovu funkční a podle slov společnosti zaměstnanci pracovali na postupním návratu k běžnému provozu. Podle komentátora BBC ale Facebook nevyloučil, že za výpadkem služeb by mohl být i záměrný útok.

Globální výpadek Facebooku měl za následek i přetížení části sítě operátora Vodafone. Lidem nefungovalo internetové připojení a další služby. Podle mluvčího firmy Ondřeje Luštince by nyní mělo být vše v pořádku. „V důsledku výpadku Facebooku došlo k sekundárnímu přetížení některých částí naší fixní sítě. Technici už nasadili náhradní řešení, všechny části naší pevné síti jsou navzdory přetrvávajícímu masivnímu výpadku Facebooku plně funkční,“ informoval v pondělí večer.

Nejhorší výpadek od roku 2008

Podle společnosti Facebook může být za výpadkem chybné nastavení vnitřního systému, které mohlo vést k přerušení výměny informací mezi servery a datovými centry. To mělo následně lavinový efekt na další sítě a aplikace. Chybu v konfiguraci systému jako příčinu výpadku zmiňovali před prohlášením společnosti i bezpečnostní experti, kteří situaci sledovali, informovala agentura Reuters.

Chybové hlášení na webové stránce Facebooku podle agentury Reuters naznačovalo, že šlo o chybu systému DNS (Domain Name System), který zjednodušeně řečeno slouží k zobrazování webových stránek – „dovede“ uživatele na požadovanou stránku. Podobný výpadek u cloudové společnosti Akamai Technologies v červenci vyřadil z provozu několik webových stránek, popisuje server iRozhlas.cz.

„Tvrdě jsme pracovali na obnovení přístupu k našim službám a aplikacím a jsme rádi, že se vrací on-line,“ oznámila okolo třičtvrtě na jednu v noci společnost. Aplikace WhatsApp začala fungovat až okolo čtvrté hodiny ranní.

Jde o nejhorší výpadek Facebooku od roku 2008 — tehdy problémy trvaly celý den. Facebook tenkrát ale používalo jenom 80 milionů lidí. V současnosti má Facebook, Instagram a aplikace WhatsApp celkem přibližně 3,5 miliardy uživatelů. Nefungovaly i přidružené aplikace, tedy například Facebook Workplace nebo Facebook Messenger.

Podle agentury AP se také ukázalo, že i přes existenci Twitteru, Signalu, TikToku nebo Snapchatu a dalších platforem nic snadno nemůže nahradit síť, která se za posledních 17 let vyvinula v „kritickou infrastrukturu“.

Mohl to být i záměr?

Společnost Facebook zatím jednoznačně nevyloučila, že za globálním výpadkem může být i záměr, upozornil na to komentátor BBC James Clayton. Odborníci na informační technologie ale tvrdí, že takovou možnost prozatím nic nenaznačuje. Výpadek zasáhl také celou řadu interních systémů a nástrojů Facebooku, které jsou ale pro obnovu činnosti nutné. 

„Mnoho výpadků se vyřeší velmi rychle. Často bývají lokalizované, kdy někteří lidé nemohou otevřít webovou stránku, kterou lze v jiné zemi používat,“ prohlásil Clayton. „Mělo by ale také být řečeno, že vyjádření Facebooku je velmi pečlivě napsáno. Nevylučuje ani záměr,“ dodal. 

Technický ředitel společnosti BreachQuest Jake Williams také připouští, že za výpadkem mohl být zlý úmysl, spíše to ale vypadá jako příčina technických problémů, způsobených lidskou chybou. Společnost BreachQuest se zaměřuje na bezpečnost v kybernetickém prostoru.

Po výpadku následoval pokles ceny akcií firmy Facebook, které odepsaly 5,5 procenta. Podle Lukáše Kovandy z Trinity Bank zakladatel a ředitel Facebooku Mark Zuckerberg přišel přibližně o 6 miliard dolarů, tedy asi 131 miliard korun. Ale jedná se o ztráty hypotetické, ceny akcií totiž v čase klesají i stoupají a dokud jejich vlastník akcie neprodá, nejde o skutečné ztráty.

Facebook včera čelil krizi ještě před výpadkem. Frances Haugen, bývalá produktová manažerka Facebooku, totiž poskytla deníku The Wall Street journal interní dokumenty, které odhalily, že společnost řeší následky způsobené aplikacemi a jejich nastavením, hlavně co se týče dopadu na děti a mládež. Podle uniklých studií užívání Instagramu může vést u dospívajících k psychickým problémům, nízkému sebevědomí, poruchám příjmu potravy nebo sebevražedným myšlenkám. 

Zdroje:
AP, České Noviny, www.irozhlas.cz