Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Vlček: Snažím se změnit image sněmovny, bez úspěchu

Vlček: Snažím se změnit image sněmovny, bez úspěchu
zdroj: tisková zpráva

Seč se předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček snaží změnit špatnou image sněmovny i české politiky jak se dá, moc se mu to prý nedaří. Vlček to přiznal ve středečním pořadu ČT24 Hyde Park.

Pořad České televize Hyde Park je postaven na tom, že se diváci a tazatelé mohou hosta ptát po telefonu, na chatu či facebooku prakticky na cokoliv. U Vlčka se lidé zajímali třeba o to, co udělá s „neposlušnými" poslanci, kteří nechodí do práce, anebo kdy si naposledy zajezdil na traktoru.

Je Vlček jedním z furiantů, který je náhodou ve vysoké funkci?

Televize si ale napřed na Vlčkovi trochu „smlsla." V upoutávce ho totiž ukázala jako jednoho z mnoha „politických furiantů", kterému se podařilo do funkce nejvyššího postu sněmovny dostat jen náhodou - Vlček totiž byl předsedou sněmovny zvolen napřed jen na krátkou dobu, aby odstranil volební pat, ale nakonec je ve vedení sněmovny čtvrtým rokem.

Navíc ČT střihla do reportáže o Vlčkovi jeho někdy méně povedenější bonmoty a výroky, které dávají najevo, že si někdy  neví rady s tím, jak má schůzi sněmovny řídit. Vlček se však nakonec reportáži ve studiu zasmál. „Když to takto vytrhnete z kontextu, tak je to někdy úsměvné, ale když ty věci probíhají ve skutečnosti, tak úsměvné nejsou,"podotkl.

Poslanci nevědí, kterému výboru dát kompetence

Velkou Vlčkovou snahou v čele sněmovny bylo prosazení trestání poslanců za absence na schůzích, jeho snaha ovšem přišla vniveč. "Snažil jsem se prosadit postih do jednacího řádu. Již je tam zapracován, ale jaksi se zapomnělo, který orgán v Poslanecké sněmovně se tím má zabývat."

Častou nepřítomností poslanců by se měl podle Vlčkova názoru zabývat ústavněprávní výbor sněmovny. "Dokonce jsem navrhoval, že kdyby se poslanec dvakrát nezúčastnil jednání sněmovny nebo výboru sněmovny, krátil by se mu plat o třicet procent." Omluvenkou by pro poslance byla jen předložená neschopenka nebo vyslání na důležitou pracovní cestu do zahraničí.

Vlček k tomu ještě doplnil, že se vždy dá zjistit, zda poslanec je v „práci". „Jsou tam prezenční listiny a dá se tak dohledat ve sjetině, kdy a kdo chyběl. Sjetina o hlasování pouze hovoří o tom, že nebyl někdo na hlasování, ale už neříká, zda poslanec chybí celý den," vysvětlil Vlček s tím, že se často sjetiny o hlasování zaměňují za celodenní absenci. „Tak to ale není," doplnil.

Diváky také zajímalo, zda i státní správa - kromě nich - může v době ekonomické krize nějak ušetřit. Vlček k tomu uvedl, že pokud ČSSD vyhraje volby, pak chce navrhnout úsporné změny ve fungování ministerstev, například snižování počtu zaměstnanců.

Citáty chtěl kolegy vychovávat

Vlček dostal i dotaz, jak by se předseda sněmovny díval očima obyčejného člověka na současnou politickou situaci. "Snažím se do této pozice vžít a z toho pramenilo několik snah, které jsem v Poslanecké sněmovně učinil. Bohužel se to nesetkalo s odezvou, kterou jsem očekával. Ať už to byly různé pokusy o citáty, zvyšování a snižování hlasu. Přišel jsem na to, že je nejefektivnější přerušit jednání sněmovny na deset, patnáct minut. Poslanci se pak uklidní, " líčil svůj recept na neposlušné zákonodárce.

Vlček také přiznal, že celá atmosféra ve sněmovně je horší poté, co se zrušily předčasné volby. "Ta atmosféra začala být dusnější až po zrušení předčasných voleb. Pracovní duch se jaksi najednou vytratil," podotkl.

Vlastní Zetor, na kterém občas dovádí

Na to, kdy si naposledy předseda sněmovny "zadováděl" na traktoru, se ptal na facebooku další divák. Vlček je totiž původně vyučen v oboru traktorista. "Nebyl jsem přijat na střední školu, protože můj otec byl v šedesátém osmém odejit z KSČ. Tudíž mi bylo řečeno: 'Pro tebe je jen studijní obor traktorista-mechanizátor.' Nevybral jsem si to, měl jsem to předurčeno jinými orgány. Já se za to nestydím. Dodělal jsem si střední školu, dodělal jsem si vysokou školu. Mám vystudovanou Vysokou školu zemědělskou," vysvětlil předseda sněmovny.

Netypickou otázku ohledně traktoru pak Vlček ještě završil: "Vlastním doma Zetor 3011, a když je potřeba něco okolo domu, tak sednu do traktoru a odvezu to. Já se za to nestydím."

Změnu povolání zpátky na traktoristu ale zatím nechystá. "Mám ještě některé věci v politice, které bych chtěl dodělat," uzavřel.

www.parlamentnilisty.cz