Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Vládo, čekej peklo. Poslední bitva o církevní restituce a pak něco ještě horšího

Vládo, čekej peklo. Poslední bitva o církevní restituce a pak něco ještě horšího
zdroj: Mediafax

Černá můra ODS z minulých krajských voleb – zdravotnické poplatky – se vrací v podobě církevních restitucí. Opozice toto celostátní téma, které jí nabídla vládní koalice na stříbrném podnosu v podobě lákavého sousta, využije v letošní předvolební kampani do krajů.

„Myslím, že to bude jedno z hlavních témat. Bylo by to amatérské, kdybychom to nevyužili, když většina lidí je vyhraněna proti církevním restitucím,“ potvrzuje ParlamentnímListům.cz předseda klubu poslanců KSČM Pavel Kováčik. A sociálně demokratický poslanec Jaroslav Foldyna dodává: „Jak se bude čas blížit ke krajským volbám, bude naše aktivita akcelerovat. Musíme vysvětlit, co nás církevní restituce, z nichž budu profitovat jen církevní hodnostáři, budou stát, a přitom nezbydou peníze na potřebné věci – na důchody nebo pro invalidy“.

Opozice už si připravuje zbraně pro rozhodující souboj ve sněmovně, protože Senát, kde mají převahu sociální demokraté, s téměř stoprocentní pravděpodobností vrátí zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi zpátky do Poslanecké sněmovny. A zákonodárci v dolní komoře se začnou touto kontroverzní normou znovu zabývat až na své zářijové schůzi, což je pouhý měsíc před krajskými volbami, které proběhnou 12. a 13.října 2012.