Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Vidí asijské země v dětské čmáranici něco, co tam ve skutečnosti není?

Vidí asijské země v dětské čmáranici něco, co tam ve skutečnosti není?
Kontroverzní mapka ve filmu Barbie je vlastně jen dětskou čmáranicí | zdroj: Foto: Warner Bros.

Zdánlivě malicherný spor o malůvky ve snímku o panence Barbie berou filmaři vážně. Tím spíš, že jim jde o peníze.

Filmová společnost Warner Bros označila mapu, která se objeví v připravovaném filmu o Barbie, za „bezvýznamnou dětskou čmáranici“, uvedl list The Guardian. Reagovala tak na rozhodnutí Vietnamu zakázat první hraný film o panence z hračkářského impéria Mattel kvůli údajné mapě jihovýchodní Asie, která uznává čínské nároky na Jihočínské moře včetně oblasti u vietnamského pobřeží.

Film Barbie vyvolal ve Vietnamu i na Filipínách pobouření kvůli mapě, na níž je údajně znázorněna přerušovaná čára ve tvaru písmene „U“, jíž si tradičně Peking nárokuje zmíněné moře, které je bohaté na zdroje. Vietnamská kina již datum premiéry stáhla ze svých internetových stránek, Manila zákaz snímku teprve zvažuje.

Mapa nemá žádný podstatný význam, uvedlo studio Warner Bros. „Mapa v Zemi Barbie je rozmarná, dětská kresba pastelkami,“ sdělila společnost. „Čmáranice znázorňují Barbieinu vymyšlenou cestu ze Země Barbie do skutečného světa. Jejím záměrem nebylo učinit jakékoliv prohlášení,“ dodala.

Panenka Barbie se už dříve objevila v animovaných filmech, ale nikdy v celovečerním hraném snímku. Režie hollywoodské komedie s Margot Robbieovou a Ryanem Goslingem v hlavních rolích se ujala Greta Gerwigová, která spolu s partnerem Noahem Baumbachem napsala i scénář. V českých kinech bude mít premiéru 20. července.

Barbie není jediným snímkem, který Vietnam kvůli zobrazení přerušované čínské čáry zakázal. Hanoj v roce 2019 stáhla z kin pohádku z dílny amerického studia DreamWorks Sněžný kluk, jež vznikla v čínské koprodukci. O tři roky později cenzurní úřad neschválil akční film Uncharted s Tomem Hollandem a Markem Wahlbergem v hlavních rolích. Oba snímky zakázaly také Filipíny. V roce 2021 byl ve Vietnamu zakázán australský špionážní seriál Pine Gap a na Filipínách byly staženy dvě jeho epizody.

Peking považuje za své téměř celé Jihočínské moře a u jeho útesů buduje umělé ostrovy, na kterých zřizuje letištní dráhy a další zařízení, která mohou sloužit civilním, ale i vojenským účelům.

Samotná Čína je přitom na zobrazování svých územních nároků obzvlášť citlivá a kdekoho - včetně hotelů a aerolinek – tlačí k tomu, aby Tchaj-wan uváděly jako součást Číny. Skupina pro svobodu projevu PEN America již dříve vyjádřila obavy, že hollywoodská studia, která mají zájem o přístup na lukrativní čínský trh, mění nebo cenzurují některé aspekty svých filmů, aby si to u čínských představitelů nerozházely, podotýká britský deník The Guardian.

Filipíny i Vietnam se nacházejí v přední linii sporu o Jihočínské moře, které je bohaté na suroviny, strategicky důležitou vodní cestou a jednou z nejrušnějších obchodních tras na světě. Filipínská pobřežní stráž a zástupci rybářů si často stěžují na provokace ze strany čínských plavidel.

Čínské nároky neuznal v roce 2016 mezinárodní rozhodčí soud v Haagu, Peking však oznámil, že se tímto rozhodnutím nebude řídit. Na různé části Jihočínského moře vznášejí nárok Vietnam, Filipíny, Brunej, Indonésie, Malajsie, Tchaj-wan a Japonsko.

Zdroje: