Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Většina pro volbu Paroubka prezidentem? Nyní utopie

Většina pro volbu Paroubka prezidentem? Nyní utopie
zdroj: Mediafax

Premiér Petr Nečas mobilizuje před druhým kolem senátních voleb pravicové voliče, aby zabránili "prezidentské koalici" pro volbu Jiřího Paroubka na Hrad v roce 2013. Takovou pozici ovšem levice v parlamentu po těchto volbách nemůže získat ani teoreticky.

Bez ohledu na to, zda má Jiří Paroubek o zvolení na Hrad v roce 2013 zájem, což bývalý šéf ČSSD popírá, nemohou tyto senátní volby jeho pozici vůbec ovlivnit. V krajním případě by se tak mohlo stát až při volbách za dva roky - i to je ovšem jen v oblasti teorie.

Pokud jde o možnost blokování či brždění reforem Nečasovy vlády Senátem, v němž by měla nadpoloviční většinu ČSSD, případně levice i s komunistickými senátory, jsou obavy šéfa ODS na místě. Jeho strašení "prezidentskou koalicí" pro volbu Paroubka na Hrad ale nemá reálný základ.

Ani totální triumf ČSSD zdaleka nestačí

Pokud by ČSSD nakonec odmítla přímou volbu prezidenta, což je samo o sobě nepravděpodobné, nemá při současném složení obou komor parlamentu šanci Paroubka na Hrad protlačit - a to ani v případě, že by se do Senátu dostalo všech 22 kandidátů strany, kteří postoupili do druhého kola. Taková varianta je navíc téměř vyloučená.

I v takovém případě by ale měla levice v parlamentu pouze 133 zákonodárců, což na zvolení prezidenta nestačí. Potřeba je totiž - a to až ve třetím kole - nadpoloviční většina hlasů všech zákonodárců. Při disciplinovanosti členů parlamentu - a jejich už tradičním přesunům na Hrad třeba i na invalidním vozíčku se smrtí na jazyku, jen aby odvolili - to bývá 141 mužů a žen.

Z prvního kola přitom postupují ten nejúspěšnější v Senátu a nejúspěšnější ve sněmovně a výhru zaznamená jen kandidát, kterého zvolí nadpoloviční většina v obou komorách. Paroubkův triumf v prvním i druhém kole je tedy (za předpokladů, že by ho nevolilo alespoň 19 poslanců koalice) zcela vyloučen.

Může mít ČSSD ústavní většinu v Senátu?

Pokud by nakonec letos sociální demokraté dosáhli na kýžených dvanáct senátorských postů, měli by v obou komorách parlamentu s komunisty pouze 123 hlasů. 

Poté by potřebovali v dalších senátních volbách získat nejméně devatenáct mandátů a dosáhnout tak na těžko uvěřitelných 58 senátorských křesel (z 81 možných). To, aby měla jediná strana v jedné komoře parlamentu sama ústavní většinu, se ovšem v Česku jeví jako utopie.

ČSSD v letošních volbách do Senátu vyhrála první kolo. do druhého postoupilo celkem 22 jejích kandidátů. ODS půjde do boje s devatenácti tvářemi, ostatní strany pouze paběrkovaly.