Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Velvyslanec Bašta končí, prý ze zdravotních důvodů

Velvyslanec Bašta končí, prý ze zdravotních důvodů
zdroj: tisková zpráva

Český velvyslanec na Ukrajině Jaroslav Bašta požádal ze zdravotních důvodů o uvolnění z funkce. Už dva měsíce není obsazena ani česká ambasáda v Moskvě.

V televizním pořadu Otázky Václava Moravce to řekl ministr zahraničí Jan Kohout s tím, že Baštově žádosti vyhoví.

Kohout odmítl spekulovat o tom, že jsou zdravotní důvody jen zástupným problémem a že by pravým důvodem mohly být problémy s udělováním víz. Bašta byl médii nařčen z účasti na skandálu okolo udělování víz, nařčení označil za vykonstruované. 

O uvolnění Bašta podle Kohouta požádal v pondělí. Ministr soudí, že po čtyřech letech v Moskvě a třech letech v Kyjevě má nárok si odpočinout. Bašta opustí Kyjev koncem března, dodal. 

Kohout rovněž uvedl, že už není dva měsíce obsazena ambasáda v Moskvě, odkud odešel Miroslav Kostelka. Velvyslanecká místa nemohou podle ministra zůstat uvolněná extrémně dlouho. Podotkl ale, že Spojené státy nemají velvyslance v Praze už rok. 

Obsazování velvyslaneckých postů podle Kohouta projednává vláda. Vychází z dlouhodobého plánu. Již nyní se zvažuje střídání velvyslanců v příštích dvou letech. Do měsíce ministr kabinetu předloží návrh střídání na šesti až osmi velvyslaneckých postech, uvedl. Jméno nového velvyslance se zveřejňuje až poté, když je přijat hostitelskou zemí. 

Počátkem loňského října Bašta uvedl, že neuvažuje v souvislosti s uvedenou kauzou o rezignaci. "Bavili jsme se o tom, že ta situace je vážná, že komplikuje česko-ukrajinské vztahy a že to samozřejmě komplikuje moji pozici, což uznávám," popsal tehdy Bašta svou schůzku s Kohoutem. Dodal však, že rezignovat nechce, protože by tím přiznal chybu, které se nedopustil. 

Lvovský konzulát od předloňského června do loňského ledna údajně od uchazečů o víza požadoval telefonickou registraci prostřednictvím call centra soukromé firmy. Registrace byla zpoplatněna částkou 310 korun a peníze mířily na účet firmy vybrané bez konkurzu. Ruský zpravodajský server Monsters and Critics později napsal, že Bašta dohlížel na nelegální operaci související s vydáváním českých víz na Ukrajině. Zprávu pak převzala čeká média. Bašta nařčení důrazně odmítl.